ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, va afirmar aquest dijous que les tropes del seu país no participen en l'"operació militar especial" llançada per Rússia a Ucraïna. Lukaixenko va titllar de "canalles" a tots aquells que acusaven el seu país de ser còmplice de l'atac de Rússia a Ucraïna. "Avui he llegit: al voltant de les 5 del matí la frontera d'Ucraïna en sector de Rússia i Bielorússia ha estat atacada per tropes russes, secundades per Bielorússia. Les nostres tropes no tenen cap participació en aquesta operació", va assegurar el mandatari en una reunió amb militars. Aquestes declaracions de Lukaixenko són contràries al seu continu suport a Putin. El passat mes de novembre, assegurava que "si hi ha guerra amb Ucraïna, Bielorússia no es quedarà al marge". I la setmana passada assegurava que decidirà amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, quan es retiraran les tropes russes de la frontera amb Ucraïna. 

El president va confirmar que el comandament militar ucraïnès era conscient de la possibilitat de l'esclat d'un conflicte i "no ha fet res per evitar-ho". En aquest sentit, va revelar que la nit d'abans de l'inici de l'operació militar russa, un alt cap militar ucraïnès es va posar en contacte amb els seus col·legues bielorussos i li van recomanar parlar amb Moscou, "i no ho va fer". Lukaixenko va recordar en la Crisi del Carib una trucada telefònica entre els líders de la Unió Soviètica i Estat Units va evitar una guerra termonuclear. "I ara no es podia agafar el telèfon, aixecar l'auricular? Canalla!", va exclamar el president bielorús. 

Acusacions

A l'altra banda del conflicte, el Servei de Fronteres d'Ucraïna va assegurar aquest dijous que militars de Bielorússia "han ajudat a Rússia durant uns atacs que ha patit la frontera estatal ucraïnesa aquesta matinada". A pàgina de Facebook d'aquest òrgan informaven que els atacs de tropes russes "amb ajuda de Bielorússia" han tingut lloc amb artilleria, equips pesats i armes de foc. "Aproximadament a les 05.00 hores local (03:00 GMT) de la matinada, la frontera estatal d'Ucraïna en la zona pròxima a la Federació de Rússia i la República de Bielorússia han estat atacades amb tropes russes amb suport de Bielorússia", diu la nota. A més, afegien que depenent de la situació en cada àrea fronterera, els guàrdies de frontera juntament amb els efectius de les Forces Armades i la Guàrdia Nacional d'Ucraïna repel·leixen a l'enemic. Des de dijous Rússia ha tancat l'espai aeri a les aeronaus civils a la seva frontera occidental amb Ucraïna i Bielorússia, segons un avís emès per les autoritats d'aviació russes. Aquesta decisió es va prendre a causa de la gran amenaça per a la seguretat de vol de les aeronaus civils després que Rússia ordenés una operació militar especial a Ucraïna. Els vols estaran cancel·lats a Rússia fins al dia 2 de març i costa trobar bitllets de tren per moure's entre diverses ciutats.

Paral·lelament, el primer ministre australià, Scott Morrison, ha dit aquest divendres que té previst imposar sancions a persones i entitats de Bielorússia que estiguin implicades en la invasió de Rússia a Ucraïna. "Treballem al costat dels Estats Units per a coincidir amb les seves noves sancions a persones i entitats bielorusses clau i còmplices de l'agressió (de Rússia a Ucraïna). Així que estem ampliant aquestes sancions a Bielorússia", ha indicat Morrison. Aquestes represàlies són part d'una sèrie de mesures aplicades per l'Executiu de Canberra, en la mateixa línia dels Estats Units, el Regne Unit, la Unió Europea i altres nacions aliades, en resposta a la invasió d'Ucraïna per ordre del president rus, Vladímir Putin.

Segons han denunciat les autoritats ucraïneses, alguns atacs aeris han estat llançats des de territori bielorús, des d'on alguns tancs i tropes russes, que van realitzar recentment maniobres militars al costat de l'Exèrcit bielorús, van travessar la frontera per a envair Ucraïna.  Austràlia, de moment, ha prohibit l'entrada al seu país a alts comandaments russos, "oligarques", més de 300 membres de la Duma (Parlament rus) i ha emès sancions contra diversos bancs d'aquest país, entre altres. El Departament del Tresor dels Estats Units també ha imposat sancions contra el ministre bielorús de Defensa, Viktor Khrenin, i els principals bancs i diverses empreses armamentístiques de Bielorússia pel "suport" d'aquest país a la invasió russa d'Ucraïna. "El règim de Lukaixenko ha sacrificat la seva legitimitat en aixafar les aspiracions democràtiques del poble de Bielorússia i fer costat a Rússia en la invasió d'Ucraïna", va criticar la secretària del Tresor, Janet Yellen.