Més sancions. La Unió Europea (UE) està preparant noves mesures restricitves contra Bielorússia per haver ajudat a Rússia en la guerra contra Ucraïna. Així ho ha explicat aquest dimarts la presidenta de la Comissió Europeu, Ursula Von der Leyen, des de la seu de l'OTAN després de firmar la tercera declaració conjunta sobre cooperació entre la UE i organització transatlàntica. Brussel·les, segons ha detallat Von der Leyen, ja discuteix el que seria el desè paquet de sancions contra Rússia, però amb algunes mesures restrictives que també afectaran "a aquells que donen suport militarment a la guerra de Rússia, com Bielorússia i l'Iran". "Tindrem noves sancions contra Bielorússia responent al seu paper en aquesta guerra", ha afirmat. "Seguirem fent tot el que estigui al nostre poder per donar suport al valent poble d'Ucraïna. Mantindrem la pressió sobre el Kremlin durant el temps que sigui necessari amb un règim de sancions que mossegui", ha afegit.

Aquestes sancions de la Unió Europea arriben en un moment on Minsk i Moscou han intensificat la seva relació, organitzant entrenaments conjunts amb l'anomenada agrupació militar regional russobielorussa. Es tracta d'un comandament format per diferents unitats de tots dos països que practiquen junts amb l'objectiu de perfeccionar la preparació tàctica i de tir, segons ha informat el Ministeri de Defensa de Bielorússia. Pel que fa a les unitats russes, el contingent estarà integrat per almenys 9.000 militars, 170 tancs, 200 carros blindats i fins a 100 peces d'artilleria procedents del Kremlin.

Descarten atacs des de Bielorússia

Tot i aquestes informacions, Ucraïna ha descartat, de moment, que Rússia faci un nou atac des de Bielorússia, com va passar al començament de la guerra. A pesar d'això, el Servei de Seguretat Nacional d'Ucraïna (SBU) ha alertat aquest dimarts que les Forces Armades de Vladímir Putin estarien traslladant unitats des del país veí per reforçar les seves posicions a l'est del territori ucraïnès. "Les forces de la Federació Russa, que anteriorment es trobaven en territori de Bielorússia i estaven en entrenament, estan sent traslladades lentament per Rússia a l'est del nostre país per enfortir la seva agrupació", ha assegurat el portaveu de l'SBU, Andrii Demchenko.

Segons les autoritats ucraïneses, aquest moviment de les tropes russes té com a únic objectiu dividir l'atenció de Kíiv. "No notem que Rússia compti amb les forces ni els mitjans, ni la creació d'un grup d'atac que pogués dur a terme una segona invasió en aquest moment. Les unitats d'Intel·ligència tampoc ho creuen", ha afirmat Demchenko. Des del Pentàgon, també han considerat "improbable" que Bielorússia entri de nou a la guerra. Des del Departament de Defensa dels Estats Units han descartat que hi hagi indicis que Minsk vulgui participar en el conflicte. "Simplement, creiem que el que s'està duent a terme és un entrenament de forces russes i bielorusses. Això és tot", han detallat.