La Unió Europea ha anunciat aquest dimarts les primeres sancions per violència contra les dones. A la llista, que inclou el nom de nou individus i tres entitats, hi ha dos ministres talibans de l'Afganistan i quatre militars russos, acusats de ser "responsables" de violència sexual i violacions a gran escala de drets de les dones. També s'aplicaran mesures restrictives, que, entre altres coses, prohibeixen desplaçar-se a la UE i accedir a fons comunitaris a la Guàrdia Republicana Síria, al viceministre de l'Interior de Birmània, a dos oficials del Sudan del Sud i a una presó iraniana de dones, segons la llista feta pública aquest dilluns. És la primera vegada que els Vint-i-set acorden aplicar sancions als responsables de violència sexual contra les dones, una mesura aprovada poques hores abans del Dia Internacional de la Dona

En concret, la UE ha sancionat el ministre d'Educació Superior de l'Afganistan, el mul·là Neda Mohammad Nadeem, per ser "responsable" de prohibir a les dones a accedir als centres educatius, i el ministre per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici, Sheikh Muhammad Khalid Hanafi, perquè durant el seu mandat s'han aprovat decrets sobre la segregació de gènere als espais públics, així com "càstigs molt durs i violència contra els que no respectessin" les normes dels talibans. 

Pel que fa als responsables russos sancionats, la UE ha decidit incloure a la llista el coronel Ramil Rakhmatúlovitx Ibatullin, després que membres de la seva divisió "cometessin actes de violència sexual i de gènere contra la població ucraïnesa" el març del 2022, durant l'ofensiva contra Kíiv. Els Vint-i-set han recordat que les autoritats ucraïneses ja han imputat diversos membres d'aquesta divisió per violar dones embarassades. A banda, també han sancionat dos oficials de la Comissaria de Policia de Moscou per autoritzar "l'arrest i les detencions arbitràries, així com la tortura posterior" de dones que van protestar contra la guerra a Ucraïna.

Birmània, Sudan del Sud i Síria

Entre la resta de sancionats, hi ha dos oficials del Sudan del Sud que van permetre a les seves tropes "fer un ús generalitzat i sistemàtic de la violència sexual com a tàctica de guerra i la van instrumentalitzar com a recompensa per als homes que participaven en el conflicte". També el viceministre de l'Interior de Birmània, Toe Ui, acusat d'haver autoritzat "la nuesa forçada, la violació de les descàrregues elèctriques, la crema de genitals i la violència excessiva durant la detenció arbitrària i els interrogatoris d'homes, dones i membres de la comunitat LGBTIQ".

La Guàrdia Republicana Síria també consta en aquesta llista de la UE per l'ús "sistemàtic" de "violència sexual i de gènere per reprimir i intimidar" la població, "especialment dones i nenes". Finalment, l'organisme ha sancionat la presó iraniana de Qarchak, on es torturen i violen dones, segons detalla la llista de mesures restrictives.

El motiu de les sancions

Aquest paquet de mesures s'ha fet públic hores abans de la celebració del Dia Internacional de la Dona i, segons han exposat en un comunicat, busca "demostrar que tals violacions de drets humans tenen conseqüències". En aquest sentit, la UE ha defensat que les sancions "són una eina important per defensar els valors universals i fer complir el canvi a escala internacional", especialment en contextos d'alt risc per a la dona, com ara a Ucraïna, Rússia, Sudan del Sud, l'Iran, Myanmar, Síria i l'Afganistan.