La Unió Europea (UE) i el Regne Unit han aconseguit aquest dijous un acord per a la sortida d'aquest país del club comunitari després maratonianes negociacions, segons ha anunciat a través de la xarxa social Twitter el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Per la seva part, el cap de govern britànic ha assenyalat que s'ha aconseguit un "nou" i "gran" acord i ha afegit que el Parlament britànic ha d'aprovar-ho dissabte vinent en una sessió extraordinària.

En els últims dies s'havien intensificat les negociacions encapçalades pel francès Michel Barnier per part de la UE, en qui els Vint-i-set tenien dipositada "tota la seva confiança", segons han indicat avui fonts comunitàries.

El màxim escull per a un acord era trobar una solució per no aixecar una frontera física a l'illa d'Irlanda.

A la seva carta dirigida al president del Consell Europeu, Donald Tusk, Juncker va demanar als Vint-i-set que donessin llum verda al text revisat i a la nova declaració d'intencions sobre la futura relació entre la Unió Europea i el Regne Unit, i va instar a avançar "amb rapidesa" cap al debat sobre aquesta vinculació futura.

"Els negociadors van assolir un acord sobre un protocol revisat per a Irlanda i Irlanda del Nord i una declaració política revisada el 17 d'octubre de 2019. Ambdós han estat validats per la Comissió Europea. El primer ministre britànic també m'ha transmès avui la seva aprovació a aquests documents", va dir Juncker a la carta.

Segons Juncker, la nova declaració política sobre la relació futura reflecteix el canvi de voluntat del nou Govern britànic, que després de l'arribada de Boris Johnson s'ha mostrat partidari d'un estatus més distant en la seva vinculació futura amb la UE, tot i que el text final encara no es coneix.