La Unió Europea (UE) ha aprovat un retard en la data del Brexit que preveu dos escenaris en funció de si la Cambra dels Comuns aprova o no la setmana vinent l'acord de sortida pactat entre Londres i Brussel·les, que els parlamentaris britànics ja han rebutjat dues vegades.

Si el Parlament de Westminster ratifica la setmana vinent el pacte de retirada, el Brexit es retardarà fins al 22 de maig perquè el Regne Unit tingui temps d'aprovar tota la legislació associada a la seva sortida ordenada del club comunitari.

En el cas que la Cambra dels Comuns no aprovi l'acord la setmana que ve, el Brexit es posposarà fins al 12 d'abril, i el Regne Unit tindrà fins aquell dia per comunicar a Brussel·les com desitja procedir.

Si opta per sol·licitar una extensió llarga a la UE, haurà de justificar per què la demana i haurà de celebrar eleccions a l'Eurocambra, que tindran lloc entre el 23 i el 26 de maig en els diferents Estats membres.

Eleccions europees

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha explicat en una roda de premsa al final de la reunió d'aquest dijous dels líders dels Vint-i-set que fins al 12 d'abril "totes les opcions romandran obertes" amb el segon escenari, incloses la sortida amb o sense acord, una pròrroga llarga o la cancel·lació del Brexit.

"El 12 d'abril és la data clau perquè el Regne Unit decideixi si celebra eleccions al Parlament Europeu. Si no ha decidit convocar-les aleshores, l'opció d'una extensió llarga serà impossible de manera automàtica", ha assenyalat el polític polonès.

D'acord amb la legislació comunitària, tots els Estats membres estan obligats a celebrar eleccions al Parlament Europeu, que tindran lloc entre el 23 i el 26 de maig. Per tant, si el Regne Unit continua pertanyent a la UE en aquestes dates, haurà d'elegir eurodiputats.

En el cas que a data del 12 d'abril May no hagi aclarit les seves intencions sobre com procedir amb el Brexit, fonts comunitàries han apuntat que la sortida sense un acord s'activaria de forma automàtica.

La discussió sobre el Brexit s'ha prolongat aquest dijous durant gairebé sis hores en què els líders dels vint-i-set països que seguiran a la Unió Europea després de la sortida del Regne Unit han estudiat diverses dates i opcions, després de parlar amb May.

Entre aquestes possibilitats, s'ha contemplat retardar la retirada fins al 22 de maig en cas que la Cambra dels Comuns aprovés la setmana vinent el pacte de sortida, però sense incloure un segon escenari per al supòsit que Westminster no votés el tractat o el rebutgés la setmana que ve.

Tanmateix, fonts comunitàries han admès que consideren "molt petites" les possibilitats que la setmana següent la Cambra dels Comuns voti el pacte.

En un primer moment, els Vint-i-set han formulat preguntes a la "premier" britànica durant gairebé dues hores per conèixer els seus plans i intencions sobre el futur del Brexit i fonts comunitàries han admès que fins i tot abans de l'inici de la reunió les sensacions dels mandataris sobre May eren "bastant negatives".

May insisteix a posposar el Brexit fins al 30 de juny

Durant l'intercanvi entre May i els altres mandataris de la UE, la política conservadora ha reiterat la seva petició de posposar el Brexit fins al 30 de juny, plasmada ja en una carta enviada a Tusk dimecres i que el club comunitari no ha acceptat.

Tanmateix, els Vint-i-set sí que han aprovat els documents pactats l'11 de març a Estrasburg entre ella mateixa i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que contenien garanties addicionals sobre la salvaguarda irlandesa inclosa en el pacte de sortida. Aquesta petició inclosa en la mateixa missiva de dimecres sí s'ha vist satisfeta aquest dijous.

Per la seva part, la primera ministra britànica, Theresa May, ha considerat que la pròrroga condicional del Brexit concedida per la Unió Europea (UE) suposa que els parlamentaris britànics han de decidir entre donar suport a l'acord de sortida tancat pel seu Govern o veure's obligats a convocar eleccions europees.

"Crec que l'elecció està clara per a la gent", ha dit May, qui ha considerat que seria "erroni demanar a la gent participar en aquestes eleccions tres anys després de votar sortir" de la UE.