Ucraïna insisteix. Torna a demanar a Espanya i altres països de la comunitat europea enviar tancs Leopard per fer front a les forces russes no només per protegir el futur i el benestar dels ucraïnesos sinó també "pel bé dels seus propis ciutadans". La petició del ministre d'Exteriors, Dimitro Kuleba, i el de Defensa, Oleski Reznikov, s'ha produït després que el ministre d'exteriors espanyol, José Manuel Albares, afirmés al Fòrum Econòmic Mundial a Davos, que "a Espanya no està sobre la taula enviar tancs a Ucraïna", encara que no va tancar del tot la porta al fet que pogués fer-se en un futur. "Espanya fa en cada moment allò que sigui millor per ajudar a Ucraïna a continuar sent un estat sobirà i independent", va insistir el ministre.

En la mateixa línia s'ha expressat el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ha tornat a posar el focus en els governs que debaten aquests dies el possible reforç de l'ajuda militar, entre ells Alemanya, per advertir que no veu necessari tant de dubte. "Hi ha vegades en què no hauríem de dubtar i dir: 'Donaré tancs si algú més comparteix els seus tancs'. No crec que sigui l'estratègia correcta", ha dit Zelenski durant una xerrada a Davos. 

Agraïment al Regne Unit

A través d'un comunicat conjunt, Kuleba i Reznikov, han aplaudit la decisió del Regne Unit de "transferir el seu primer esquadró de tancs Challenger 2 a Ucraïna". Tot i això, han lamentat que "no són suficients per aconseguir els objectius a nivell operacional" de les forces ucraïneses. Precisament, per aquesta raó han reclamat als països que posseeixin carros de combat Leopard 2, com són Espanya, Canadà, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Grècia, Països Baixos, Polònia i Noruega, entre altres, que facin lliurament dels tancs, que "seran utilitzats de manera responsable i exclusivament per protegir la integritat territorial d'Ucraïna en el marc de les fronteres reconegudes en l'àmbit internacional". 

Sobre l'enviament d'armes també ha parlat aquest dijous el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que ha situat que la reunió a la base militar de Ramstein, Alemanya, del Grup de Contacte per a Ucraïna, que lidera els Estats Units, serà l'ocasió per confirmar més suport militar a Kíiv, amb "armament pesant i modern" en plena recrudescència dels combats amb l'Exèrcit rus a l'est del país. Així doncs, ha assenyalat que el principal missatge que sortirà de la trobada a Ramstein serà que "hi haurà més suport i suport més avançat, armes més pesades i armes més modernes" a Ucraïna.

Advertència del Kremlin

La resposta del Kremlin no s'ha fet esperar, i ja ha advertit d'una nova escalada bèl·lica si Ucraïna rep noves armes per part de governs occidentals. En aquest sentit, les forces russes alerten que si això passés elevarien el conflicte a "un nou nivell qualitatiu". El portaveu de la Presidència russa, Dimitri Peskov, ha assegurat que només la discussió sobre la possibilitat d'enviar nous equips és "extremadament perillosa". A més, ha apuntat que aquesta ajuda militar pot perjudicar la seguretat europea i fins i tot la global.