El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha donat la seva paraula aquest dissabte al president d'Ucraïna, Volodímir Zelenksi, que el Regne Unit proveirà l'exèrcit ucraïnès amb tancs 'Challenger 2' i nous sistemes d'artilleria en el marc de les ajudes militars a aquest país per fer front a la invasió russa. "El primer ministre ha subratllat l'ambició britànica d'intensificar el nostre suport a Ucraïna, inclòs el subministrament de tancs Challenger 2 i sistemes d'artilleria addicionals", ha assenyalat un portaveu de Downing Street, després d'una conversa telefònica entre tots dos líders. En una piulada posterior, el cap de govern ucraïnès ha agraït el suport dels britànics, el qual ha titllat d'"impenetrable i a punt per als reptes". A parer seu, el nou armament "no només ens farà més forts al camp de batalla, sinó que també enviarà el missatge adequat als altres aliats". Feia mesos que Kíiv demanava l'enviament de tancs per part de les potències militars occidentals en considerar-los clau per lluitar contra Rússia.

Sunak promet tancs a Zelenski

De moment es desconeix el nombre exacte de tancs que el Regne Unit lliurarà a Ucraïna, tot i que mitjans locals parlen de 4 i 8 més en un futur pròxim. En la conversa, Rishi Sunak i Volodímir Zelenski han coincidit en la "necessitat d'aprofitar aquest moment amb una acceleració del suport global militar i diplomàtic a Ucraïna", gràcies a les "successives victòries ucraïneses que han fet retrocedir a les tropes russes". De la mateixa manera, tots dos s'han congratulat per altres compromisos internacionals similars, com "l'oferta de Polònia de subministrar una companyia de tancs Leopard". De fet, en una recent entrevista amb la televisió polonesa, Zelenski va agrair l'enviament d'aquests tancs per part de l'Exèrcit polonès, però va advertir que "Polònia no pot assumir per si mateixa tot el subministrament d'armament"."El primer ministre ha emfatitzat que ell i tot el govern britànic treballaran intensament amb els socis internacionals a fi de lliurar ràpidament el tipus d'ajuda que permetrà a Ucraïna tenir avantatge, guanyar la guerra i garantir una pau segura i duradora", ha conclòs el portaveu britànic.

Rússia renega de l'ajuda militar a Ucraïna

Per la seva banda, l'ambaixada de la Federació russa al Regne Unit ha criticat el suport militar que el govern britànic presta a Ucraïna. En un comunicat, han acusat Londres de voler marcar perfil de líders dins l'OTAN, d'"escalar el conflicte" i de provocar més morts en la guerra, "inclús entre la població civil", han insistit. "Aquells britànics que estan cansats de la guerra i alberguen un desig de pau es porten avui una desil·lusió: no es pot apagar un foc amb gasolina", han advertit.