Rússia ha respost aquest dilluns a l'enviament de tancs britànics Challenger 2 a Ucraïna amb un clar missatge dirigit a la comunitat internacional. "Aquests tancs cremaran com la resta", ha afirmat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la roda de premsa diària. El representant del govern de Vladímir Putin s'ha referit així a la promesa que va fer aquest dissabte Rishi Sunak, primer ministre del Regne Unit, a Kíiv, la qual no ha agradat al Kremlin. El portaveu rus ha assegurat que aquests nous subministraments d'armes a Ucraïna no aconseguiran influir "en la situació sobre el terreny". "Només poden allargar la història i causar més mals a l'Estat ucraïnès", ha insistit Peskov, que s'ha mostrat confiat en la campanya militar russa. "Continuarà fins a aconseguir els seus objectius", ha afegit.

Feia mesos que Kíiv demanava l'enviament de tancs per part de les potències militars occidentals i aquest dissabte va arribar l'esperat anunci. El Regne Unit va aparaular amb el govern ucraïnès l'enviament de tancs pesants, convertint-se així en el primer país que s'ofereix a subministrar-los. A banda, de tancs 'Challenger 2', l'executiu de Sunak també va oferir nous sistemes d'artilleria. 

Ucraïna, que ha estat utilitzant tancs T-72 durant dècades, ha rebut més de 230 tancs soviètics modernitzats de Polònia i República Txeca durant els mesos de conflicte. D'altres països també s'han compromès a fer enviaments de vehicles blindats lleugers d'aquí a dos mesos. És el cas dels Estats Units, que subministraran 50 Bradley a les tropes ucraïneses, el d'Alemanya amb 40 Marder i el de França que els facilitarà unitats AMX-10 RC.

Més suport britànic a Ucraïna

De moment, encara no es desconeix el nombre exacte de tancs que el Regne Unit lliurarà a Ucraïna, tot i que mitjans locals parlen de 4 i de 8 més en un futur pròxim. "El primer ministre ha subratllat l'ambició britànica d'intensificar el nostre suport a Ucraïna, inclòs el subministrament de tancs Challenger 2 i sistemes d'artilleria addicionals", va explicar un portaveu de Downing Street. Una ajuda que, des de Kíiv, van agrair ràpidament. En una piulada, el president d'Ucraïna va afirmar que l'armament procedent del Regne Unit "no només ens farà més forts al camp de batalla, sinó que també enviarà el missatge adequat als altres aliats". 

Pressió a Alemanya

L'anunci de l'enviament d'armament britànic a Ucraïna ha arribat en un moment de tensió per a Alemanya, que està sent pressionada per aprovar un subministrament de tancs moderns a Kíiv. Tant Finlàndia com Polònia van acordar amb Zelenski enviar carros de combat del model Leopard, de fabricació alemanya. L'acord signat amb Berlín, però, els exigeix una autorització de les autoritats alemanyes per poder subministrar els tancs a tercers països. El govern de Scholz ha assegurat que no ha rebut cap petició formal i, a l'espera d'una decisió, els aliats d'Ucraïna augmenten la pressió perquè Alemanya posi de la seva part i també participi en aquest enviament. Segons ha defensat el president ucraïnès, adquirir tancs Leopard seria clau per poder contrarestar la potència armamentística del Kremlin.