Ucraïna no s'atura ni contra la corrupció ni contra els espies. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, està decidit a demostrar a la Unió Europea i a la comunitat internacional que la seva lluita contra la corrupció no és una broma. I també està decidit a arribar fins al final per defensar les fronteres del país. Tan és així que, fins i tot enmig d'una guerra, el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) posa el focus en diversos camps. D'aquesta manera, ha desarticulat a la província de Mikolaiv del sud del país "una de les xarxes d'agents més grans" russos descobertes en territori ucraïnès des del començament de la invasió militar russa d'Ucraïna el 24 de febrer de l'any passat.

A l'operació, el servei secret ucraïnès ha detingut tretze residents a la regió de Mikolaiv que treballaven presumptament com a “informadors” del Servei Federal de Seguretat rus (FSB), segons ha informat aquest dimarts l'SBU en un comunicat. Segons la investigació, els agents transmetien al servei secret rus informacions sobre la localització de les bases i dels moviments de les Forces Armades d'Ucraïna al sud del país.

A més, els detinguts haurien ajudat Rússia amb detalls sobre els efectes dels seus atacs perquè les forces del Kremlin afinessin la punteria en noves rondes de bombardejos “sobre infraestructures residencials i socials” de Mikolaiv. Un dels seus encàrrecs, diu el comunicat de l'SBU que recull Efe, va ser subministrar informació a Rússia per a un atac perpetrat a la tardor del 2022 amb un míssil S-300 contra un edifici de diverses plantes de la ciutat de Mikolaiv, capital de la regió del mateix nom.

A l'atac van morir set persones, entre elles un menor. Segons l'SBU, els suposats agents passaven la informació a un bloguer rus, Serguei Lebédiev, que exercia d'“enllaç” amb l'FSB. Lebédiev col·labora amb l'agència de notícies russa RIA Nóvosti des dels territoris ocupats per Rússia a la província d'Ucraïna oriental de Donetsk.

L'alcalde de la ciutat ucraïnesa de Sumi, assenyalat per corrupció

L'alcalde de la ciutat ucraïnesa de Sumi, que està situada al nord-est del país i abans de la guerra tenia un quart de milió d'habitants, ha estat detingut amb un responsable d'infraestructures públiques sota acusacions d'haver rebut suborns per valor de més de 55.000 euros. La detenció del primer regidor, Oleksandr Lisenko, ha estat anunciada per la Fiscalia Anticorrupció, que porta el cas juntament amb l'Oficina Anticorrupció d'Ucraïna amb el suport operatiu del Servei de Seguretat d'Ucraïna.

Els dos sospitosos van ser detinguts aquest dilluns mentre rebien una de les persones que es beneficiava de la trama de corrupció l'equivalent a uns 40.000 euros, que seria part del total que se li imputa. Segons la Fiscalia Anticorrupció ucraïnesa, l'alcalde Lisenko i el seu subordinat haurien rebut aquests suborns a canvi d'afavorir una empresa de recollida de deixalles domèstiques.

Els esforços d'Ucraïna contra la corrupció

Les autoritats ucraïneses lluiten contrarellotge contra la corrupció a les institucions públiques i els cercles empresarials del país. Un dels objectius d'aquests esforços és complir els requisits fixats per la Unió Europea perquè els estats membres acceptin obrir negociacions a final d'aquest any, quan els 27 han de decidir si Ucraïna ha emprès amb èxit les reformes que se li demanen.

Un document intern del Govern nord-americà filtrat a la publicació europea Politico identifica la corrupció a alt nivell com una amenaça per al suport occidental a Ucraïna, que podria alienar alguns dels aliats de Kíiv si no es combat amb més eficàcia.