Ucraïna ha destruït un bombarder rus per primera vegada, mentre l'OTAN ha promès més defenses aèries. Concretament, un bombarder supersònic Tu-22M3 de la Força Aèria de Rússia s'ha estavellat aquest divendres a la localitat russa de Krasnogvardeiski (regió de Stàvropol, sud-oest). Així ho han confirmat les autoritats russes, que han afegit que un dels ocupants de l'avió ha mort. El comandant de la Força Aèria d'Ucraïna, Mikola Olesxuk, ha subratllat a Telegram que el Tu-22M3 ha estat destruït per les forces ucraïneses: "Per primera vegada, les unitats antiaèries (...) han destruït un bombarder estratègic de llarg abast Tu-22M3". A més, ha subratllat que aquests aparells porten míssils hipersònics Kinzhal, "fets servir pels terroristes russos per atacar ciutats pacífiques a Ucraïna". "Durant l'atac d'avui, dos d'aquests míssils han estat destruïts per primera vegada", ha dit.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa rus ha assegurat que el succés ha tingut a veure amb un "problema tècnic" i que l'avió s'ha estavellat en una zona despoblada. També ha remarcat que l'accident ha tingut lloc quan l'avió tornava a la seva base després d'una operació de combat a Ucraïna: "No portava municions a bord". "Els pilots s'han ejectat. Els tres tripulants han estat evacuats per l'equip de cerca i rescat. La cerca d'un d'ells continua", ha dit. El governador de Stàvropol, Vladímir Vladímirov, ha confirmat la mort. 

Més suport militar a Ucraïna

El Tu-22M3 (Backfire, segons la classificació de l'OTAN) és un bombarder supersònic amb ales de geometria variable i capaç de portar armes nuclears. Aquesta mena de bombarders han estat fets servir per Rússia per atacar Ucraïna amb míssils des del seu propi espai aeri, lluny de l'abast de les defenses antiaèries ucraïneses. Aquest mateix divendres, Ucraïna ha denunciat que almenys vuit persones han mort aquest matí a Dnipropetrovsk (centre) en un atac rus amb nombrosos míssils.

En aquest context, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat que els ministres de Defensa de l'Aliança Atlàntica estan disposats a proporcionar més suport militar a Ucraïna. "L'OTAN ha inventariat les capacitats existents en totes les línies i hi ha sistemes que poden posar-se a disposició d'Ucraïna. Així, esperin nous anuncis sobre capacitats de defensa aèria per a Ucraïna", ha informat Stoltenberg, després d'una reunió d'urgència sol·licitada pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Els sistemes Patriot

En la reunió, Zelenski ha informat de la situació en el camp de batalla i de "la necessitat crítica d'Ucraïna de més defenses aèries". El president ucraïnès havia demanat "set sistemes Patriot" i altres mitjans de defensa similars, així com que s'acabin d'entregar el milió de projectils d'artilleria promesos per la Unió Europea l'any passat. També ha insistit en el fet que els enviïn amb celeritat artilleria i míssils de llarga distància, com també que supleixin Kíiv amb un nombre suficient d'avions de combat capaços d'acabar amb l'aclaparadora superioritat aèria russa.

Stoltenberg ha reiterat que els aliats han de donar prioritat a l'enviament d'armes a Ucraïna per defensar-se de Rússia, fins i tot si això suposa que deixin de complir amb els objectius de reserves de defensa de l'OTAN per a la defensa pròpia —sempre que després reposin aquestes reserves—. Tot seguit, ha explicat que han actualitzat la visió de l'Aliança Atlàntica de les diferents capacitats amb les quals compten els seus aliats i que han arribat a la conclusió que hi ha sistemes disponibles per proporcionar a Ucraïna. Però ha rebutjat donar xifres específiques, ja que es tracta d'informació classificada dels països.

Secretari general OTAN, Jens Stoltenberg / Efe
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, aquest divendres / Efe

El polític noruec ha afirmat que l'OTAN treballa amb els estats membre per "assegurar que prenen les decisions adients per proporcionar noves bateries Patriot". "Però és extremadament important també garantir que les bateries ja entregades a Ucraïna estiguin operatives, el que significa que necessiten manteniment, recanvis i interceptors", ha exposat. 

També ha assegurat que molts aliats que no disposen d'aquesta mena de sistemes s'han compromès a proporcionar ajuda financera per adquirir-los per a Ucraïna, així com que treballen amb la indústria per augmentar-ne la producció i condicionar de nou els sistemes perquè siguin adients a la seva finalitat. Finalment, els ministres han abordat altres necessitats urgents d'Ucraïna, com la munició d'artilleria de 155 mil·límetres, les capacitats d'atac de gran precisió o els avions no tripulats. "Cada aliat de l'OTAN decidirà què aporta. Diversos aliats han assumit compromisos concrets durant la reunió i estan ultimant contribucions que espero que s'anunciïn aviat. L'ajuda és en camí", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!