El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha explicat aquest diumenge a la nit que la situació està empitjorant per a Ucraïna al front de regió oriental de Donetsk, confirmant així l'advertiment que va fer un dia abans el cap de l'Exèrcit, Oleksandr Sirski, sobre el deteriorament de la situació al front oriental. “La situació al front en aquesta guerra tan intensa sempre és dura. Però aquests dies, especialment a la zona de Donetsk, s'està agreujant”, ha destacat Zelenski en la seva al·locució, en què va donar les gràcies a les brigades que protegeixen aquestes i altres àrees de la línia de contacte.

Els objectius de Rússia

El cap de l'Exèrcit ucraïnès havia alertat dissabte durant una visita a la zona que la situació havia “empitjorat significativament els últims dies” al front oriental, a causa de l'increment de les accions ofensives russes sobre les posicions ucraïneses als voltants de Lima i Bakhmut.

El mateix general Sirski va declarar diumenge que Rússia “concentra els seus esforços a trencar” les línies defensives ucraïneses a l'oest de la ciutat ocupada de Bakhmut, a avançar cap al canal Siverski Donets-Dombàs i a capturar l'assentament de Txasiv Iar, una vintena de quilòmetres a l'oest de Bakhmut. Rússia, va afegir el cap de l'Exèrcit ucraïnès, també busca “crear les condicions” per intensificar el seu avenç cap a la ciutat de Kramatorsk.

Rússia vol celebrar una nova victòria el 9 de maig

Segons Sirski, els comandaments militars russos s'han fixat com a meta prendre Txasiv Iar abans del 9 de maig, quan Rússia commemora la victòria de la Unió Soviètica sobre l'Alemanya nazi a la II Guerra Mundial. A més de Sirski, també ha visitat el front de l'est el ministre de Defensa d'Ucraïna, Rustem Umérov, que ha advertit en la mateixa línia que el general que Rússia concentra tropes per trencar les línies ucraïneses a l'oest de Bakhmut.

"Malgrat la superioritat numèrica russa, estem desbaratant aquests plans amb eficiència, gràcies al coratge, a la preparació i al professionalisme dels combatents, que fan un bon ús dels sistemes tecnològics avançats", ha escrit a les seves xarxes Umérov.

Ucraïna demana el sistema de defensa d'Israel

En aquest context, Volodímir Zelenski ha demanat als seus aliats que facin els passos necessaris per crear a Ucraïna un entramat de defensa antiaèria com l'israelià, que diumenge a la matinada va interceptar gairebé íntegrament els més de tres-cents drons i míssils disparats per l'Iran contra l'Estat hebreu.

“El món sencer veu què significa una defensa de veritat. Veu que és possible. I tot el món ha vist que Israel no va estar sol en aquesta defensa, ja que l'amenaça aèria va ser contrarestada també pels seus aliats”, ha posat de manifest Zelenski en referència a les intercepcions de projectils iranians realitzades per aliats d'Israel des de les seves bases a la regió.

El president ucraïnès ha recordat també que només durant la setmana passada, Rússia va llançar contra Ucraïna 130 drons kamikaze iranians Shahed, 80 míssils i prop de 700 bombes aèries guiades. Aquests atacs van provocar novament víctimes civils i van destruir o van danyar diverses centrals de generació elèctrica a Ucraïna, entre altres infraestructures. “Quan Ucraïna diu que els seus aliats no han de tancar els ulls davant dels míssils i els drons vol dir que calen accions; accions ambicioses”, ha insistit. Així, constata que “la unitat” entre aliats “proporciona la millor defensa”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!