Les conseqüències de la guerra a Ucraïna podrien costar el càrrec al govern titella del Kremlin a Bielorússia, el del president Aleksandr Lukaixenko. Això és el que assegura el govern del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. L'assessor del ministre de l'Interior d'Ucraïna, Anton Heràsxenko, a la seva pàgina de Facebook ha escrit aquest dimecres: "Lukaixenko va tornar a enganyar Putin. En una reunió al Kremlin, Lukaixenko va prometre al dictador feixista de la Federació Russa atacar Ucraïna no més tard del 21 de març. És per això que la missió diplomàtica de Bielorússia va ser evacuada per complet de Kíiv l'altre dia, i Putin està furiós!”. 

"Prepara un cop d'estat"

Segons el ministre ucraïnès, a l'entorn de Putin s'està treballant en l'opció de treure per la força Lukaixenko del poder a través d'un cop d'estat, que està previst que sigui organitzat pels serveis especials de la Federació Russa juntament amb els seus agents a la KGB i les forces armades de Bielorússia. I davant d'aquest possible escenari, el govern ucraïnès pren partit: "Per Ucraïna interessa que aquest cop no s'arribi a produir i que Lukaixenko no intervingui també el nostre país". Així doncs, sembla que Putin no perdona la manca d'implicació del president bielorús i aquest, a la vegada, n'és conscient: "Lukaixenko ja coneix els plans de Putin". En paral·lel, també tenen paraules igual de dures per als dos mandataris: "Desitgem que es mengin els uns als altres, els cabrons de Putin i Lukaixenko".

Així doncs, Putin considera insuficient l'ajuda del seu president titella. La tasca més important que ha desenvolupat fins ara Bielorússia en aquesta guerra és tallar els canals cap a Lviv a través de Volín per evitar que la Unió Europea entri i subministri armes al govern ucraïnès, així com també l'ajuda de la Gran Bretanya i els Estats Units. En paral·lel, Bielorússia s'ha convertit en un cementiri de soldats russos i els crematoris estan plens de cadàvers. La premsa local del país assegura que aquest servei està sobresaturat.

La poca informació i la manca de transparència sobre aquest tema és una evidència. En la darrera setmana, Radio Liberty ha publicat una informació on, basant-se en testimonis locals, manté que els cadàvers dels soldats russos a Ucraïna estan sent traslladats posteriorment de Bielorússia a Rússia amb tren i avions a la foscor de la nit per evitar cridar l'atenció. I com a prova gràfica, ha emès un vídeo on es poden observar ambulàncies militars a la ciutat bielorussa de Hòmel, a uns 60 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, a principis d'aquest mes de març.