El govern turc eleva fins a 45.968 el nombre de morts pels terribles terratrèmols del dia 6 de febrer. I, davant les sospites del Col·legi de Metges de falsejar la xifra de víctimes, assegura que no està ocultant dades. "Qualsevol xifra de què disposem la compartirem amb la nostra nació", ha indicat el ministre de l'Interior, Suleyman Soylu. Així, el ministre nega que la xifra real de víctimes mortals sigui més alta que l'oficial.

Així doncs, el govern de Recep Tayyip Erdoğan intenta acabar amb la polèmica generada al voltant del nombre de morts oficial després que, fa tres setmanes, el Col·legi de Metges afirmés que havien mort unes 60.000 persones a causa dels sismes. Una xifra que contradeia la del govern, 41.000. I va informar que presentaria un informe per exhaustiu sobre el nombre de morts. Aquest document, que ha estat publicat aquest dissabte, no dona cap xifra total exacta, però demana a les autoritats que siguin transparents i aclareixin les dades sobre cadàvers identificats i no identificats.

"Continua la incertesa sobre el nombre de morts relacionades amb els terratrèmols", s'afirma en aquest informe. En l'escrit, el Col·legi de Metges turc posa com a exemple la xifra de morts oficial a Kahramanmaras, que ronda els 6.000. En canvi, ells en comptabilitzen 11.000. Es creu que el desacord pel que fa al nombre de morts pot respondre al fet que encara no s'han comunicat totes les xifres de morts o que hi ha víctimes que han estat enterrades en regions diferents d'on van morir.

02 Terratremol Turquia / EFE
Dues persones transporten menjar amb la seva motocicleta davant d'edificis col·lapsats després dels devastadors terratrèmols al districte de Samandag de Hatay / EFE

D'altra banda, el ministre d'Interior turc ha informat que entre les víctimes mortals hi ha 4.235 sirians que vivien refugiats a Turquia fugint de la guerra civil al seu país. També ha indicat que el govern està lluitant contra la desinformació i que les autoritats de delictes informàtics i la Fiscalia han actuat contra els administradors de 613 comptes de xarxes socials, que 151 persones han estat arrestades i 26 han estat empresonades.

Finalment, ha explicat que els treballs de retirada de runes continuen i s'han creat 332 assentaments de tendes de campanya on s'allotgen 1,5 milions de víctimes dels terratrèmols. I ha assenyalat que més de dos milions de persones han abandonat les zones afectades on vivien