La recerca de supervivents dels terratrèmols al sud de Turquia està a punt de concloure, amb un registre provisional de més de 41.100 morts, segons han informat aquest dilluns les autoritats turques. Les tasques de rescats ja s'han donat per finalitzades a 10 de les 11 províncies afectades pels sismes i només continuen a la província de Kahramanmaras, epicentre dels terratrèmols. El president de l'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) de Turquia, Yunus Sezer, ha explicat que la zona s'ha vist sacsejada per més de 6.200 rèpliques des del 6 de febrer, dia que van produir-se els sismes de magnitud 7,7 i 7,6, una situació que ha dificultat els treballs de recerca i rescat de supervivents, que segueixen en prop de 40 edificis esfondrats a Turquia. 

Els equips de recerca, formats per prop de 20.000 experts, han rastrejat 20.870 edificis esfondrats per intentar trobar persones sota les runes. En total, s'han confirmat 41.156 morts a Turquia, una xifra a la qual s'han de sumar les víctimes de Síria, que s'eleven a prop de 4.000.

Conseqüències a Turquia

Les autoritats turques han informat que prop d'1,3 milions de persones s'han vist afectades per les conseqüències del terratrèmol. El president de l'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències ha detallat que, ara mateix, moltes d'elles es troben allotjades en espais com botigues, cases prefabricades o institucions d'acollida temporal a la regió afectada, mentre que gairebé un milió s'han traslladat a altres províncies del país, 392.000 a través dels punts d'evacuació establerts pel govern i 480.000 pels seus propis mitjans.

Per la seva part, l'AFAD ja ha muntat unes 300.000 tendes de campanya a la regió per acollir els supervivents i planifica establir almenys 100.000 cases prefabricades en els pròxims dos mesos. La zona afectada pels terratrèmols de magnitud 7,7 i 7,6 té uns 100.000 quilòmetres quadrats i hi vivien uns 13 milions de persones. Segons les últimes dades, uns 118.000 edificis a la regió, que corresponen a uns 400.000 habitatges, han quedat esfondrats o inservibles. Molts d'ells, segons han explicat les autoritats, hauran de ser demolits.

Des de l'OTAN, ja han començat a enviar els primers 600 habitatges provisionals cap a Turquia. En total, l'organització ha compromès subministrar-ne més de 1.000 per allotjar fins a 4.000 afectats pel terratrèmol. El primer vaixell mercant ha sortit diumenge a la nit des del port de Taranto (Itàlia), mentre que el govern turc comença a planejar la construcció de nous habitatges a partir del mes de març per a totes les persones que han perdut casa després del terratrèmol.