Suècia i Finlàndia tenen pendent adherir-se a l'OTANSanna Marin, primera ministra finlandesa, i Ulf Kristersson, el seu homòleg suec, insisteixen que tots dos països han d'anar "de la mà" per unir-se a l'OTAN. Entre bastidors, però, es multipliquen els senyals que Finlàndia i Suècia s'estan resignant a la idea que l'entrada a l'Aliança Atlàntica no es produirà alhora. L'hostilitat del president turc, Recep Tayyip Erdogan, cap a l'ingrés suec podria endarrerir-lo almenys fins al 2024, per la qual cosa els finlandesos, per una qüestió de pura seguretat nacional, consideren ja seriosament una adhesió en solitari.

De moment, s'ha sabut que les converses de Turquia amb Suècia i Finlàndia sobre l'oferta de l'OTAN es reprendran el dia 9 de març. D'aquesta manera, el ministre de Relacions Exteriors de Turquia, Mevlüt Çavuşoğlu, ha dit aquest dilluns que les converses amb Suècia i Finlàndia sobre les seves candidatures a l'OTAN es reprendran a principis de març, després d'un endarreriment al gener a conseqüència d'una protesta per la crema de l'Alcorà. 

Reuters informa que en un discurs a Ankara, la capital del país, Çavuşoğlu ha dit que la reunió es duria a terme a Brussel·les i inclouria una discussió sobre la implementació del memoràndum firmat entre els països. Més tard s'ha sabut que l'incident de la crema de l'Alcorà a Estocolm havia estat promogut per un periodista d'extrema dreta amb vincles amb els mitjans que tenien suport del Kremlin. 

El Kremlin intenta frenar l'ingrés a l'OTAN de Suècia i Finlàndia

Rússia no vol que l'OTAN ampliï les seves fronteres. L'incident de la crema de l'Alcorà amenaça l'intent de Suècia d'unir-se a l'OTAN i va ser finançat per un periodista d'extrema dreta amb suposats vincles amb el Kremlin, segons ha transcendit. El llibre va ser incendiat dissabte passat prop de l'ambaixada de Turquia a Estocolm per un polític d'extrema dreta i provocador antiislàmic, Rasmus Paludan, de doble nacionalitat danesa i sueca, amb reputació d'haver dut a terme actes similars. 

Els mitjans suecs van informar que el permís de demostració de Paludan de 320 corones sueques (30 euros) va ser pagat per un excol·laborador del canal RT afí al Kremlin, Chang Frick, que ara fa anuncis regulars als mitjans per a Sverigedemokraterna (Demòcrates Suecs), partit d'extrema dreta. Frick ha confirmat que va pagar pel permís per a fer la protesta, però va negar haver demanat a ningú que cremés el llibre sagrat musulmà.

Suècia i Finlàndia, a l'espera de Turquia

Suècia i Finlàndia han d'exportar o extradir fins a 130 “terroristes” a Turquia abans que el parlament turc aprovi les seves ofertes per a unir-se a l'OTAN, segons va dir el president turc, Recep Tayyip Erdoğan, fa unes setmanes. Els estats nòrdics van sol·licitar l'any passat unir-se a l'OTAN després de la invasió russa d'Ucraïna, però les seves candidatures han de ser aprovades pels 30 estats membres de l'OTAN.

Erdoğan, però, no té pressa per acceptar l'ampliació de l'OTAN. De fet, no té previst fer-ho abans de les eleccions del mes de juny. Els tempos són molt importants, i això ho té claríssim. En aquest sentit, ha donat a entendre que la ratificació de l'ingrés de Suècia i Finlàndia a l'OTAN hauria de ser aprovada al Parlament turc després de les eleccions generals del juny, és a dir, no abans del juliol del 2023.

"Hi ha temps fins al juliol (per decidir sobre el tema de l'ingrés) i tenim unes eleccions el mes de juny. Hem d'estar molt tranquils abans d'aquestes eleccions", va exposar fa uns mesos. 

 

 

Imatge principal: el president turc, Recep Tayyip Erdogan / Efe