A diferència dels refugiats sirians que fugien de la guerra ara fa deu anys, els afganesos que fugen del nou règim talibà cap a Turquia es troben amb les fronteres tancades, blindades i militaritzades. Per a la gran majoria d'afganesos que ho intentin, creuar l'Iran per arribar a l'Europa continental serà pràcticament impossible. 

Aquesta vegada, el Govern turc està decidit a fer tot el possible per repel·lir un nou flux massiu d'immigració, així de clar ho va deixar el seu president, Recep Tayyip Erdogan, al president del Consell Europeu, Charles Michel. 

Turquia es blinda

La frontera entre Iran i Turquia, una de les rutes més directes per arribar a Europa des d'Afganistan, ja compta amb un mur de 156 kilòmetres entre les províncies d'Igdir i Agri. Ara, Turquia està construint una muralla addicional de tres metres d'alça i 2,80 metres d'amplada que rodejarà 64 kilòmetres de la província de Van. Segons informa Efe, en els 314 restants de la frontera s'instal·larà una xarxa provisional amb filferro i sensors.

A més a més, la frontera compta amb una vigilància militar reforçada, que inclou soldats i equips amb tecnologia sofisticada, com ara drons, torres amb càmeres tèrmiques, radars i sensors de moviment.  

 

frontera turquia iran blindado refugiados afganistan efe

La frontera entre Turquia i l'Iran, ciutat de Van / Efe

Turquia no ho pot assumir

La justificació d'Erdogan per reforçar les fronteres és que Turquia ja està acollint a cinc milions de refugiats, concretament a uns 3,7 milions de sirians, a més d'uns 300.000 afganesos i altres milers d'iraquians, uigurs i africans. 

 

refugiados afganistan afganeses turquia escondidos efe

La policia turca descobreix a Van l'amagatall d'un grup de persones migrades de l'Afganistan / Efe

No obstant això, diverses ONG, com ara l'associació de drets humans IHD, coincideixen amb les autoritats turques que de moment no ha pujat el nombre d'arribades.

Malgrat les devolucions fetes en calent a la frontera, l'escalada en la vigilància no ha aconseguit ara per ara reduir les entrades irregulars de migrants de l'Afganistan, xifrada entre 100 i 200 persones al dia, segons ha explicat a Efe el president de l'IHD en Van, Mehmet Karatas. De moment, l'ONU tampoc no ha registrat un moviment a gran escala a les fronteres afganeses després de la retirada de l'OTAN de l'Afganistan i la presa del poder pels talibans.

Les autoritats turques asseguren que han augmentat el control dels immigrants que es troben al país de manera irregular, i que han procedit a repatriar a desenes de milers d'ells. El passat dia 19, Erdogan va xifrar en 235.000 el total d'afganesos que "han estat enviats" de nou cap a l'Afganistan, sense precisar el període en el qual han tingut lloc aquestes repatriacions. 

La UE

Durant la darrera crisi dels refugiats, el govern turc va arribar a un acord amb la Unió Europea segons el qual van rebre diners a canvi de retenir els refugiats a Turquia. De fet, a principis d'estiu el bloc comunitari va proposar donar 3.000 milions d'euros més a Turquia fins al 2024 per la 'gestió' dels refugiats

Aquesta vegada, però, el govern d'Erdogan ha rebutjat emprar el mateix mecanisme amb els afganesos desplaçats. "En el tema afganès no pot haver-hi una cooperació que consisteixi en 'nosaltres donem els diners, tu queda't amb els afganesos perquè no vinguin'", va dir el ministre d'Exteriors turc,  Mevlüt Çavusoglu, en una roda de premsa a Ankara. "La Unió Europea hauria d'abandonar el concepte que pot gestionar això mitjançant fórmules simples, i ha de buscar solucions de veritat", va insistir.

Pel que fa a l’oferta dels 3.000 milions d'euros, el ministre va considerar que tan sols "és una declaració. Però haurien d'asseure's amb nosaltres per a parlar, negociar i complir els acords." "Turquia ha fet el que li corresponia i el nombre de migrants que van arribar a Europa es va reduir en un 95 per cent. Lamentablement, la UE no va assumir les seves responsabilitats", va concloure el ministre. 

 

Foto principal: la frontera entre Iran i Turquia / Efe