L’historiador israelià Yuval Noah Harari afirma que el coronavirus ens aboca a les portes d’un món nou i aquest nou escenari global es configura a través d’un parell de dicotomies: entre la vigilància totalitària o l’empoderament dels ciutadans, i entre l’aïllament nacionalista o la solidaritat global. I els Estats Units estan al centre d’aquestes opcions.

En un article al Financial Times, Harari diu que seria difícil que els EUA encapçalin una resposta global amb un líder “que mai es fa responsable, que mai admet errors i que usualment s’atribueix tots els mèrits a si mateix i les culpes als altres”.

La percepció sobre Trump fora dels Estats Units és la mateixa que potencia Harari. Se'l considera un llop solitari sense tenir en compte l’enorme suport dels seus votants. La darrera enquesta publicada per ABC News amb Ipsos afirma que la majoria dels ciutadans d’aquell país aproven la gestió que fa Trump de la crisi del Covid-19, concretament un 53%. El discurs trumpista ha col·lapsat el partit republicà, ha monopolitzat el pensament conservador i ha radicalitzat els mitjans de comunicació de la ultradreta dels EUA (l’anomenada Alt-Right) a les portes de les eleccions presidencials de novembre del 2020. Desgraciadament, els mitjans als EUA no són només The New York Times o The Washington Post. Del conservadurisme al populisme conservador, passant per les posicions ultraconservadores, els mitjans del trumpisme treuen rèdit d’aquesta situació.

En el passat, episodis com Jade Helm (delirant idea que es referia a suposats camps de concentració que volia construir Obama a Texas) o el Pizzagate (una altra delirant conspiració de suposats abusos a menors en pizzeries). Ara és el coronavirus, el virus xinès o el virus de Wuhan, en l’argot de Trump i la ultradreta. El ventilador de les fake news, a tot drap en molts mitjans i fòrums d’Internet com 4chan i 8kun.

“El virus xinès” i Fox News

A mesura que Trump avança gradualment cap a un reconeixement que el virus existeix, també acusa a immigrants i estrangers de propagar la malaltia. Ha tuitejat repetidament al març que l'epidèmia americana seria pitjor si no fos per les polítiques frontereres de la seva administració, i mentre que a tot arreu és el coronavirus, per Trump és el “virus xinès”.

Fox News, la cadena de televisió per cable més vista dels Estats Units i una de les eines de difusió del trumpisme, ha canviat de rumb. Els seus presentadors sovint afirmaven que aquells que advertissin el perill del coronavirus eren "impulsors de pànic", o involucrats en la "histèria massiva”. Fins i tot van afirmar que tot era un esforç per intentar enderrocar al president.

Ara, però, la Fox ha canviat d’opinió. “Tenim la responsabilitat de frenar aquest virus i pensar en altres persones durant aquest temps", deia Ainsley Earhardt als seus espectadors. “Així que si pots mantenir la distància i evitar que algú que pugui estar malalt se t'acosti a tu, pots salvar la teva família, pots salvar els ancians i ajudar al nostre país com a nació”. Tres dies abans, Earhardt suggeria que la gent hauria d’aprofitar la crisi per fer un viatge.

A principis de març, Sean Hannity, el presentador estrella de Fox News i un amic personal de Trump, va acusar els liberals de crear "histèria" i va suggerir que el líder demòcrata, Joe Biden, ho feia servir com a excusa per cancel·lar mítings. Ara Hannity ha canviat d’opinió: “Aquest virus és greu i t’ho estem dient des del primer dia (sic). Ens hem de agafar aquest virus seriosament i tots hem d’estar preparats”. A Fox Business, la presentadora Trish Regan va afirmar que els demòcrates havien creat “una histèria massiva per fomentar les vendes en els mercats”. “Molts mitjans liberals estan utilitzant el coronavirus per demonitzar i destruir el president”. Ara per ara, el programa de Regan està suspès.

Mentre Fox News ha girat el seu discurs, els mitjans de l’extrema dreta no només alimenten la sinofòbia (a ritme dels tuits del president) sinó que fomenten la desinformació, les fake news i fins i tot en fan negoci.

The Washington Times (el Times, no el Post, estimats!), també conegut per promoure el negacionisme del canvi climàtic, ha insinuat a les seves pàgines que el virus podria ser l'arma biològica secreta de Pequín per afeblir els seus rivals polítics i territorials. Progressistes, migrants i minories són al punt de mira d’aquest tipus de mitjans.

Fer negoci amb el Covid-19

Dins d’aquesta maquinària propagandística del trumpisme, Breitbart News i Infowars tenen un paper rellevant com a difusors de les teories xenòfobes i les informacions més inversemblants. En el cas d’Infowars, el seu creador, Alex Jones, ha trobat fins i tot una fórmula financera per expandir el seu segell a través d’una botiga de venda online de productes com suplements vitamínics, roba i accessoris d’armes.

Les vendes d'Infowars fomenten la llei marcial a tot el país. Jones fa servir el brot de coronavirus com a ganxo de vendes, en argumentar que mentre a les botigues s’acaba el menjar, Infowars ofereix aliments de supervivència per resistir el Covid-19.

Un altre exemple és Tom Kawczynski, el supremacista blanc de Nova Inglaterra, que s’ha autodenominat expert sobre la pandèmia gràcies a un podcast, un dels més populars en les llistes d'Apple Health & Fitness.

La sorprenent reinvenció de Kawcyznski i el seu èxit en les aplicacions de podcast demostren el grau en augment de preocupació dels estatunidencs que recorren a qualsevol persona a Internet que ofereix informació sobre la pandèmia, sense tenir en compte la veracitat de la font. A mesura que els rumors sobre el coronavirus i la resposta del govern circulen a través de missatges de text i proliferen cures falses en línia, figures extremistes com Kawcyznski, que defensa la creació d’una monarquia racial als Estats Units, han vist el seu moment de glòria.

No és una anècdota. La instrumentalització de la ultradreta dels Estats Units sobre l’assumpte del coronavirus augmenta la proliferació de la desinformació sobre l’epidèmia i fomenta delictes d’odi contra ciutadans d’origen asiàtic i la comunitat jueva, als qui acusen de ser els grans beneficiaris de la situació. Una nova posada al dia de la vella propaganda tsarista dels Protocols dels Savis de Sió en versió neonazi als Estats Units.

En uns mesos veurem si el coronavirus és el punt de suport que impulsa la reelecció de Trump o la seva sortida de la Casa Blanca. L’actual president té una perillosa arma de doble tall. El coronavirus és un aliat per desfermar les teories conspiranoïques contra Xina i Joe Biden, però també una prova de foc del seu lideratge per gestionar la crisi sanitària més important de les darreres dècades.

Després dels retards i errors de primera hora, el govern federal treballa contra rellotge per posar en marxa un partenariat públic-privat que ajudi a aconseguir material mèdic, aplanar la corba de contagis i evitar un col·lapse hospitalari. L’Imperial College de Londres advertia que, si no es prenien mesures urgents als Estats Units, hi moririen 2,2 milions de persones per aquesta pandèmia.

Són temps del ‘pinxo en cap’ (bully in chief, en anglès)  i del coronavirus. Què pot sortir malament?