El Govern dels EUA ha anunciat la seva intenció de reprendre la pena de mort a nivell federal després de dues dècades sense utilitzar-la amb l'objectiu de "portar justícia a les víctimes dels crims més horribles", segons ha dit en una nota de premsa el fiscal general nord-americà, William Barr.

"El Departament de Justícia dóna suport a l'estat de dret i li devem a les víctimes i les seves famílies tirar endavant la sentència imposada pel nostre sistema de justícia", ha assenyalat Barr.

El fiscal ha transmès la seva decisió al departament de presons i ha demanat al seu director en funcions, Hugh Hurwitz, que programi les execucions de cinc presos que van ser condemnats a mort per assassinat, i també per delictes de tortura i violació contra nens i ancians, detalla la nota.

Les execucions, que no es practiquen a nivell federal des de 2003, es duran a terme el desembre d'aquest any i el gener de 2020, segons l'anunci.

Barr ha remarcat que "sota Governs d'ambdós partits, el Departament de Justícia ha buscat la pena de mort per als pitjors criminals, inclosos aquests cinc assassins, cadascun dels quals va ser condemnat per un jurat després d'un procés complet i just".

El Tribunal Suprem va restituir la pena de mort el 1976 i això ha permès als estats més conservadors del sud dels EUA, com Alabama i Mississipí, implementar aquest càstig.

El Congrés dels EUA va aprovar el 1988 una llei que permetia executar a mort algunes de les persones condemnades per delictes de drogues. Actualment hi ha 2.600 presos amb condemnes a la pena capital a tot el país.

El governador de Califòrnia (l'estat que acull la quantitat de condemnats a mort més gran), Gavin Newsom, va firmar el març passat una moratòria executiva i va tancar la cambra d'execució a la presó estatal de San Quintín complint així una de les seves promeses de campanya.

"El govern de Trump ha triat unir-se a Kim Jong-un a Corea del Nord; al rei Salman de l'Aràbia Saudita, i al govern de (el president rus, Vladimir) Putin en l'execució dels seus ciutadans", ha subratllat Newsom en un comunicat.