L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, sol donar versions diferents dels fets segons les circumstàncies. Sense anar més lluny, l'expresident ha canviat la seva opinió sobre el que realment va passar en les presidencials de 2020 en diverses ocasions. Però en el primer aniversari de l'assalt al Capitoli (Washington), Trump ha reafirmat de nou el seu convenciment en la 'gran mentida': que un frau electoral va impedir que continués sent president durant una segona legislatura. Així, Trump ha contestat al seu successor, Joe Biden, després que l'hagi responsabilitzat de la insurgència en un acte d'homenatge aquest dijous.

Frau electoral

Tan sols dos dies després que milers de seguidors de Trump assaltessin l'edifici del Capitoli, l'expresident nord-americà va acceptar la seva derrota en els comicis presidencials en el seu compte de Twitter, el mateix que havia fet servir per disseminar la teoria falsa del frau electoral les setmanes anteriors. Tanmateix, això no va durar gaire i setmanes després, acorralat pels mitjans, les xarxes socials i els seus seguidors, va tornar a defensar la teoria de la conspiració. Un any després, i amb el compte de Twitter clausurat, Trump ha carregat de nou contra Joe Biden per les dures declaracions fetes públiques aquest dijous en la cerimònia de record de l'assalt on l'ha culpat de la insurgència.

Per contra, Trump l'ha acusat de voler "dividir" encara més la societat nord-americana amb les seves paraules. En un comunicat a la premsa, l'expresident ha argumentat que s'haurien de discutir les eleccions presidencials "falsejades" de 2020. "Es van sortir amb la seva i està portant a la destrucció del nostre país", ha manifestat, afegint que "els demòcrates volen apoderar-se d'aquest dia 6 de gener per avivar les pors i dividir els Estats Units". 

 A les 9:30 h del vespre (hora catalana), s'espera que grups pro-Trump i ultraesquerrans es concentrin a la capital per commemorar l'esdeveniment. 

Obama, preocupat

Per la seva banda, l'expresident dels EUA, Barack Obama, ha fet pública aquest dijous a Twitter una carta on ha reflexionat sobre els esdeveniments del 6 de gener. En el missatge, Obama ha destacat la "fragilitat" de la democràcia nord-americana, la qual creu que està més en perill en aquests moments que fa un any. Més concretament, l'expresident ha lamentat l'actitud dels Republicans i ha traslladat la seva preocupació pels moviments que estan fent per controlar les juntes electorals de diversos estats. 

Cal afegir que cap ni un dels líders republicans en el Congrés ha assistit als esdeveniments de commemoració del tràgic assalt al Capitoli, en una nova mostra de l'aguda polarització política al país.