L'expresident nord-americà Donald Trump es nega a admetre la seva derrota en les eleccions del passat novembre de 2020 i no descarta presentar-se a la candidatura republicana a les del 2024.

Així ho ha traslladat en la seva primera aparició pública d'ençà que va deixar la Casa Blanca el 20 de gener, en un discurs de clausura de la Conferència d'Acció Política Conservadora, celebrada ahir diumenge a Orlando, Florida.

Una 'versió alternativa' dels fets

En les poques setmanes després de la presa de possessió del demòcrata Joe Biden, l'expresident Trump, que no va assistir a la cerimònia, segueix convençut de la seva victòria. Trump, com sempre ferm en la seva línia conspiranoica, ha proporcionat la seva 'versió alternativa de la veritat', al·legant que els demòcrates "en realitat, com saben, acaben de perdre la Casa Blanca".

Sembla que Trump no desisteix aquesta narrativa, ni tan sols després de ser acusat i sotmès a un segon procés de judici polític (impeachement en anglès) per incitació a la violència arran d'unes declaracions similars, fets dels que ha sortit il·lès. El 6 de gener, dia que havia d'admetre formalment la derrota en les eleccions, Trump va negar-se a fer-ho, i en un discurs davant del Capitoli a Washington va animar els seus seguidors a rebutjar els resultats, fet que va culminar en l'assalt del Capitoli.

Malgrat això, el discurs de Trump sembla encoratjar encara més les teories de la conspiració, referint-se diverses vegades a "l'establishment de Washington" i "els poderosos interessos especials" que can en contra d'ell i apel·lant a l'heroïcitat dels seus seguidors.

trump assalt capitoli Efe

Seguidors de Trump manifestant-se en contra dels resultats electorals a Washington el 6 de gener / Efe

El futur de Trump

L'expresident també va carregar en contra l'administració Biden i les mesures que ja han pres per contrarestar les del successor. Entre elles, la proposta de reforma migratòria que regularitzaria 11 milions d'immigrants sense papers, l'ha enfadat especialment, comentant que Biden ha causat "una crisi de joves migrants que està enriquint als contrabandistes, als càrtels criminals i a algunes de les persones més malvades del planeta".

En relació amb una possible candidatura electoral per les eleccions del 2024, Trump va mostrar-se segur de si mateix, negant que formaria el seu propi partit, ja que el partit republicà "s'unirà i serà més fort que mai. No començaré un nou partit. Això va ser una notícia falsa". Després, amb un to burleta característic, va assegurar que "fins i tot puc decidir vèncer-los per tercera vegada."

Malgrat l'optimisme de Trump, la seva legislatura ha despertat rebuig dins del seu propi partit, fet que va portar a cinc senadors republicans a votar a favor de la seva condemna durant l'impeachment. Així i tot, Trump no va ser deshabilitat pel impeachment, i de moment no hi ha raó que li impedeixi presentar-se a les primàries republicanes. 

 

Foto principal: l'expresident dels Estats Units, Donald Trump / Efe