El president dels Estats Units, Donald Trump, ha aplaudit el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, com la "persona ideal" per capitanejar el divorci amb Brussel·les i ha promès un "gran acord comercial" per rebaixar l'impacte econòmic del Brexit

En una reunió aquest diumenge en el marc de la cimera del G7 a Biàrritz, Johnson s'ha guanyat l'aprovació de Trump després de traslladar-li els seus pans d'endurir les converses per sortir de la Unió Europea. El primer ministre britànic s'ha compromès a executar el Brexit el 31 d'octubre

Trump i Johnson han centrat la conversa en l'acord comercial entre els EEUU i el Regne Unit, que tots dos governs volen començar a negociar el més aviat possible després de fer efectiu el Brexit. Trump ha promès que l'acord arribarà "bastant ràpid", ja que, diu, no preveuen cap problema. "Estem treballant en un acord comercial molt ampli i crec que tirarà endavant", ha recalcat.

Per a Trump, que sempre ha mostrat el seu suport al Brexit, una vegada que els britànics surtin del bloc europeu "no tindran cap obstacle ni estaran lligats de mans i peus", el que segons ell suposa estar lligat a la UE. Per altra banda, Johnson ha subratllat que "tindrem un acord fantàstic una vegada que solucionem alguns obstacles". L'objectiu de totes dues parts és que el futur acord potenciï el comerç bilateral. 

L'any 2018, el comerç bilateral de productes i serveis entre les dues potències va suposar un superàvit de 18.900 milions de dòlars pels Estats Units, segons dades oficials de la Casa Blanca. Johnson ha centrat l'interès en entrar en el cabotatge marítim nord-americà, un mercat fins ara tancat als europeus.

En declaracions prèvies, el primer ministre havia dit que espera que Washington els faciliti l'accés al seu mercat mercat en una àmplia gamma de productes britànics: des de vagons de ferrocarril fins a plats de dutxa, que actualment "tenen l'accés limitat".

Preguntat sobre si l'acord comercial amb els EUA podria estar tancat en un any, Jonhson ho considera un tempo "ajustat", ja que els nord-americans són durs a l'hora de negociar.

En la seva primera reunió des que Johnson va arribar al càrrec, tot i que ja es coneixien, els dos han mostrat una clara sintonia personal, sobretot per part de Trump, que va mantenir diferències amb Theresa May i que avui ha omplert d'elogis al que ha definit com a "Trump britànic", per les seves semblances físiques, maneres de comunicar-se i coincidència de modals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat