El Govern del president Donald Trump ha anunciat que es prohibirà l'entrada als Estats Units de funcionaris de Veneçuela i l'Iran, mesura que s'estén també als seus familiars.

La mesura, continguda en dues declaracions firmades per Trump, suposa un nou increment de la pressió sobre els dos països en plena Assemblea General de l'ONU, on ambdós governs estan representats a alt nivell.

En el cas de Veneçuela, la decisió veta l'entrada als Estats Units als "membres del règim de Nicolás Maduro a nivell de viceministre, o equivalent, i per sobre".

La restricció es va anunciar en vigílies que la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, emprengués un viatge a Nova York per intervenir en nom del seu país davant de l'Assemblea General.

Tanmateix, en ser preguntat sobre això, un alt funcionari nord-americà va dir a Efe que "la proclamació no afecta les obligacions del Govern nord-americà sota els tractats internacionals aplicables".

Exempció per a l'ONU

Com a país amfitrió de Nacions Unides, els Estats Units estan obligats a facilitar a funcionaris estrangers els seus desplaçaments a la seu de l'organització internacional.

I una portaveu del Departament d'Estat va confirmar a Efe que la mesura de Trump "no prohibeix l'emissió de visats per a la Assemblea General de l'ONU".

"Les persones afectades per aquesta proclamació que ja tinguin un visat per viatjar als Estats Units seran informades que se'ls ha revocat", va afegir la font oficial.

La delegació veneçolana per a l'Assemblea General inclou a més el canceller veneçolà, Jorge Arreaza, qui es troba ja a Nova York participant en diferents trobades.

En la proclamació també es prohibeix l'entrada als EUA a tots els membres de l'Assemblea Constituent i a comandaments de l'Exèrcit, la Policia i la Guàrdia Nacional amb el rang de coronel o superior.

La mesura afecta així mateix a qualsevol estranger que actuï "en representació o en suport dels esforços del règim de Maduro per minar o danyar les institucions democràtiques de Veneçuela", i també a estrangers que obtinguin "beneficis financers significatius" en transaccions amb les autoritats veneçolanes.

També els familiars

La prohibició s'estén als familiars immediats de les persones sancionades.

En el cas iranià, el vet s'aplicarà a "alts funcionaris del Govern de l'Iran" i als seus familiars immediats.

El president iranià, Hasan Rohaní, es troba actualment a Nova York, on aquest dimecres va intervenir davant de l'ONU i on demà té previst oferir una conferència de premsa.

També és a la ciutat el ministre d'Exteriors de l'Iran, Mohamad Yavad Zarif.

Abans de partir de Teheran, la delegació iraniana va avisar de la possibilitat de cancel·lar el seu viatge a causa que les autoritats nord-americanes estaven tardant a concedir els visats necessaris.

Les proclamacions firmades per Trump donen al Departament d'Estat potestat per permetre l'entrada d'alguns d'aquests individus si es considera que el seu viatge no danyaria els interessos dels Estats Units.

Trump, en una conferència de premsa a Nova York, va esmentar la qüestió de passada en un repàs de les accions que el seu Govern està prenent contra les "dictadures" de Veneçuela i Iran, contra els quals ja té imposades àmplies sancions diplomàtiques i econòmiques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat