El president dels EUA, Donald Trump, ha proposat avui que el mur que vol construir a la frontera amb Mèxic estigui cobert de panells solars perquè la factura que vol endosar a Mèxic sigui menor, en un llarg discurs en el qual va parlar sobre immigració, Cuba i la seva constant pugna amb l'oposició demòcrata. Una possibilitat que ja s'havia avançat fa mesos a tall de proposta per generar energia i, fins i tot, dotar a la instal·lació d'hivernacles.

Trump va tornar a entrar en el seu mode de campanya, el que més gaudeix, durant un míting de més d'una hora a Iowa, un dels estats clau que va guanyar en les eleccions de novembre passat, en el qual es va delectar en les seves promeses complertes fins ara i va assegurar haver molt més d'oferir els seus simpatitzants.

"Sempre és meravellós poder abandonar aquest femer de Washington i passar temps amb la gent que de veritat treballa dur, als que anomenem patriotes nord-americans", va dir Trump davant de centenars de persones a la localitat de Cedar Rapids, on també va visitar un centre amb novetats tecnològiques per facilitar l'agricultura.

Promesa electoral estrella

El mandatari, que aquest mes ha fet discursos similars en estats com Ohio, Wisconsin i Florida, va insistir en la seva promesa electoral estrella, la de construir un mur a la frontera amb Mèxic, i li va inserir un toc nou.

"Estem pensant a construir el mur com un mur solar, una cosa que creï energia i s'autofinanci. D'aquesta forma Mèxic haurà de pagar molts menys diners. Té sentit, no?", va preguntar Trump.

La possibilitat de col·locar panells solars al mur ja circulava a Washington, ja que el mandatari va parlar d'ella en una trobada privada amb un grup de legisladors republicans el passat 6 de juny, però fins ara Trump no n'havia parlat en públic.

El mandatari va assegurar que aquesta idea tan "imaginativa" és seva, malgrat que molts mitjans nord-americans l'atribueixen a una de les desenes de propostes presentades dins del procés de licitació pública per construir el mur.

La proposta asumida per Trump seria la de la companyia Gleason Partners, el fundador del qual, Tom Gleason, va dir aquest mes al diari The Washington Post que el seu disseny generaria dos megawatts d'electricitat per milla (1,6 quilòmetres), una energia suficient per proveir a 350 habitatges, i que construir-lo costaria uns 7,5 milions de dòlars per milla.

El Govern de Trump projecta que el mur a la frontera sud cobreixi al voltant de la meitat dels més de 3.000 quilòmetres de territori limítrof amb Mèxic, una cosa que segons el Departament de Seguretat Nacional, costaria més de 20.000 milions de dòlars.

Encara que col·locar panells solars al mur podria ajudar a sufragar aquesta factura, hi ha els qui qüestionen l'eficàcia d'aquesta estratègia, ja que les plaques haurien de col·locar-se verticalment i podrien no canalitzar adequadament tota la llum del sol.

Trump va insistir, no obstant això, que la zona de la frontera sud "és un dels llocs on l'energia solar funciona realment bé", i va opinar que recobrir-lo de brillants panells faria, a més, que el mur tingués "una aparença preciosa".

El Govern mexicà ha rebutjat rotundament la possibilitat de costejar el mur, i Trump encara no té el vistiplau del Congrés per a la seva petició de pressupost per a la barrera, que de moment cobriria només 120 quilòmetres i costaria 1.600 milions de dòlars.

En el seu discurs, Trump va fer també una confusa proposta, en assegurar que "molt aviat" promourà un projecte de llei perquè els immigrants legals als EUA "hagin de poder mantenir-se econòmicament per si mateixos" i no puguin "utilitzar el sistema de prestacions socials durant un període d'almenys cinc anys".

No està clar si un projecte de llei així canviaria alguna cosa, ja que el Congrés dels EUA ja va aprovar el 1996 una llei que estableix que un immigrant "no pot beneficiar-se de cap benefici públic concedit pel Govern federal", com els cupons per a aliments, durant els primers 5 anys des de la seva entrada al país.

Canvi de política a Cuba

El mandatari també va recordar el seu recent anunci sobre el canvi de política nord-americana cap a Cuba, i va dir que confia a assolir amb el Govern cubà "un acord just i bo" per als EUA. "Els Estats Units es mantindran ferm contra l'opressió comunista", va subratllar.

També va defensar la seva decisió de retirar-se de l'Acord de París contra el canvi climàtic i va dir que dóna suport a totes les fonts d'energia disponibles, incloses la solar i l'eòlica, però no vol donar l'esquena a l'extracció de carbó net.

En la vigília de la presentació del projecte de reforma sanitària elaborat en secret pels republicans en el Senat, Trump va arremetre a més contra l'obstruccionisme de l'oposició demòcrata, però va reconèixer que el seu propi estil agressiu no ajuda.

"Sé que l'estic posant una mica difícil per aconseguir el seu suport (a aquesta llei), però a qui li importa?", va assegurar davant d'una audiència entregada.