El president nord-americà, Donald Trump, s'ha mostrat aquest dilluns "indignat i fastiguejat" per les matances d'aquest cap de setmana a Texas i Ohio, i ha assegurat que els condemnats per crims d'odi haurien d'encarar execucions "ràpides". En una declaració des de la Casa Blanca, el mandatari ha exigit la "pena de mort" per als autors dels tirotejos indiscriminats, sense retards.

A més, el president Trump s'ha obert a regular l'accés a les armes i ha instat a través de Twitter als legisladors tant republicans com demòcrates a aprovar canvis que imposin "forts processos de verificacions i requisits per comprar armes de foc". Tanmateix, aquesta reforma aniria unida a hipotètics canvis legislatius per a una reforma migratòria.

"Amb una sola veu, la nostra nació ha de condemnar el racisme, el fanatisme i el supremacisme blanc", ha prosseguit Trump en una declaració des de la Casa Blanca després dels tirotejos registrats el cap de setmana a El Paso i Dayton (Ohio), amb vint-i-nou víctimes mortals. El mandatari ha subratllat que el tirador d'El Paso, que va obrir foc de manera indiscriminada en un centre comercial de la ciutat fronterera amb Mèxic, "va publicar un manifest a internet atapeït d'odi racista".

D'aquesta manera, Trump sortia al pas de les crítiques que han crescut durant el cap de setmana culpant la seva agressiva retòrica de mà dura en immigració com un dels factors que havia alimentat l'onada de violència. Així mateix, s'ha mostrat "indignat i fastiguejat" per les matances d'aquest cap de setmana i ha assegurat que els condemnats per crims d'odi haurien d'afrontar la "pena de mort" amb execucions "ràpides".

Una vegada més, Trump ha apuntat que "la malaltia mental i l'odi són les que premen el gallet, no la pistola", en una defensa del dret de portar armes als Estats Units. Les autoritats federals ja han anunciat que tractaran el tiroteig a Texas com un acte de "terrorisme domèstic", mentre que encara investiguen la motivació de l'ocorregut a Ohio. En ambdós casos, els sospitosos són homes joves de raça blanca.