Donald Trump s'acull la cinquena esmena de la Constitució. L'expresident dels Estats Units finalment s'ha negat a declarar aquest dimecres en el judici sobre els negocis de la seva família a Nova York. Davant les preguntes de la Fiscal General del seu estat natal, que feia mesos que sol·licitava la seva compareixença, el magnat s'ha acollit al dret a no declarar. Previsiblement, Trump ha convertit la compareixença en el judici en un acte de propaganda política, en preparació a les presidencials de 2024, a les quals aspirarà, i s'ha erigit en víctima d'una "caça de bruixes", en la mateixa línia de les teories de la conspiració que va disseminar després de perdre les eleccions de 2020. En un llarg comunicat publicat després de la vista judicial a la seva xarxa social, Truth Social, l'expresident ha explicat el perquè del seu silenci: "Sota el consell del meu advocat i per (altres) raons, m'he negat a respondre les preguntes sobre els drets i privilegis atorgats a tots els ciutadans en virtut de la Constitució dels Estats Units", ha assegurat als seus seguidors.

"Caça de bruixes"

Obligat per un jutge, Trump finalment ha acudit al jutjat aquest dimecres, justament l'endemà que agents de l'FBI registressin la seva propietat de Mar-a-Lago, a Florida, com a part d'una altra investigació federal no relacionada sobre el possible robatori de documents classificats quan va deixar la Casa Blanca. En un comunicat, Trump ha tornat a defensar avui la seva innocència i ha qualificat les perquisicions de "caça de bruixes políticament motivada" per part de la fiscal general de l'estat, Letitia James, una dona demòcrata i afroamericana, a la qual va titllar de "racista" en un missatge a Truth Social ahir a la nit. "Una vegada em vaig preguntar: 'si ets innocent, per què invoques la cinquena esmena?' Ara sé la resposta a aquesta pregunta", ha reconegut Trump en el seu comunicat, on ha assegurat que no li quedava "una altra opció" davant el que considera un atac "sense fonaments" que està afectant la seva família i als seus negocis. "Per si em quedava algun dubte, el registre de la meva casa, Mar-a-Lago, per l'FBI el dilluns, només dos dies abans d'aquesta compareixença, va eliminar qualsevol incertesa. No tinc absolutament cap opció perquè l'Administració actual i molts fiscals en aquest país han perdut tots els límits morals i ètics de la decència", ha reblat.

Investiguen la família Trump per mentir sobre la seva riquesa

La Fiscalia de l'estat de Nova York investiga si l'organització Trump va mentir sobre el valor dels seus immobles davant els prestadors amb l'objectiu de garantir-se condicions més avantatjoses per rebre préstecs i també de cara hisenda, amb la intenció d'obtenir exempcions fiscals. La investigació civil, dirigida per la fiscal general Letitia James, els acusa d'haver tergiversat el valor d'actius com ara camps de golf i gratacels, enganyant els prestadors i les autoritats fiscals. Trump és l'últim membre de la seva família que quedava per atestar, els seus fills Ivanka i Donald Jr. ho van fer a principis d'aquest mes. S'esperava que les tres declaracions fossin durant el mes de juliol, però els advocats de l'expresident van demanar ajornar la diligència després de la mort d'Ivana Trump, la seva primera dona, i una peça clau en els negocis de la família.