El president dels Estats Units, Donald Trump, insisteix en la necessitat d'un tram de més de 800 quilòmetres de mur fronterer per aturar el que considera "una tremenda emergència nacional".

Durant una visita a un tram de la tanca fronterera erigida en Otay Mesa (sud de Califòrnia), el president va assenyalar que el tràfic de drogues i persones només podrà ser contingut amb la construcció del mur i "quan els traficants de persones no puguin travessar-lo".

Afegit avui a l'agenda oficial de la seva gira per Califòrnia, Trump ha tornat al mateix lloc que va visitar el 2018 per observar els vuit prototips del nou mur que durant la seva campanya electoral va prometre construir en els més de 3.200 quilòmetres de frontera amb Mèxic.

El projecte dels prototips va excedir els 3 milions de dòlars i finalment van ser demolits el febrer d'aquest any sense que cap fos seleccionat.

No obstant això, la tanca fronterera a San Diego va començar a ser reemplaçada el juny de 2018 per un nou mur metàl·lic d'entre 5 i 9 metres d'altura, gairebé el doble que el tram anterior, per un cost de 147 milions de dòlars.

Entre la comitiva que ha acompanyat al mandatari avui va estar el secretari de Seguretat Nacional en funcions, Kevin McAleenan, qui va assenyalar als periodistes que va acompanyar al grup que l'àrea on es van aixecar els prototips té ara unes 38 quilòmetres de paret primària o secundària.

Trump va dir que les característiques del nou mur en aquesta àrea fan més difícil l'entrada de persones perquè no és fàcil d'escalar ni de tallar.

El president va firmar una de les columnes del mur durant el seu recorregut i després va tuitejar una imatge en la qual apareix el concret a la seva esquena juntament amb la frase "No més fals asil".

Respecte a la cooperació de Mèxic per abordar la crisi migratòria, després d'enviar agents de la Guàrdia Nacional mexicana tant a la frontera amb els Estats Units com a l'esmentat país comparteix amb Centreamèrica, Trump va ressaltar que "estan pagant per 27.000 soldats".

També va dir que amb pujar els aranzels a Mèxic en un 5 % per sis mesos quedaria cobert el cost total del mur, però va descartar que vagi a prendre una mesura en aquest sentit.

Així mateix, aquesta setmana el diari The Washington Post va difondre un informe del Servei Nacional de Parcs que va advertir que el pla d'aixecar una estructura d'acer a la frontera sud pot danyar fins a 22 llocs arqueològics.