El president dels Estats Units, Donald Trump, ha celebrat avui l'arribada al Tribunal Suprem del candidat que havia nominat per al lloc, Brett Kavanaugh, i va declarar, sense aportar proves, que s'ha "demostrat" que aquest jutge és "innocent" dels abusos sexuals de què el van acusar almenys tres dones.

Donald Trump EFE

Trump va voler tancar amb bon sabor de boca la saga política que ha tingut en suspens Washington durant l'últim mes, en organitzar una cerimònia a la Casa Blanca en honor a Kavanaugh, que aquest dissabte va jurar el seu càrrec com a jutge vitalici del Suprem després de ser confirmat per un estret marge al Senat.

"En nom de tot el país, vull disculpar-me amb en Brett i amb tota la família Kavanaugh pel dolor i patiment que han hagut de passar", va afirmar Trump en començar la cerimònia, flanquejat per Kavanaugh, la seva esposa i les seves dues filles.

"El que li va passar a la família Kavanaugh viola qualsevol noció de justícia, decència i degut procés", va agregar Trump, qui va descriure el succeït com una campanya "de destrucció personal i política basada en mentides".

Kavanaugh EFE

El mandatari no va esmentar directament les acusacions d'abús sexual ni va citar Christine Blasey Ford, la dona que va denunciar davant del Senat que Kavanaugh es va passar amb ella quan ambdós estaven a l'institut, però sí que va emetre el seu propi veredicte sobre el cas. "S'ha demostrat que vostè, senyor, és innocent", va sentenciar.

Trump es va pronunciar així malgrat que ni el Senat ni l'FBI, que va entrevistar a un nombre limitat de testimonis durant cinc dies de la setmana passada, han arribat a cap conclusió pública sobre la culpabilitat o innocència del jutge pel que fa a les denúncies d'abús sexual.

A finals de setembre, Trump no va descartar que pogués canviar d'opinió sobre Kavanaugh en escoltar el testimoni de Ford, però després va deixar clar que no creia a la presumpta víctima i va arribar fins i tot a ridiculitzar-la durant un míting la setmana passada.

En declaracions a periodistes des de la Casa Blanca hores abans de la cerimònia formal, Trump va opinar que les acusacions contra Kavanaugh "van ser totes inventades", i va qualificar el procés de "vergonyós".

A la cerimònia van assistir-hi els vuit jutges que componen ara juntament amb Kavanaugh el Suprem, i dels quals cinc -inclòs el nou membre de la cort- tenen tendència conservadora, mentre que quatre són d'orientació progressista.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat