El president dels EUA, Donald Trump, ha dit "idiota" al principal epidemiòleg del país, Anthony Fauci, i ha amenaçat d'acomiadar-lo un dia després que aquest expert comentés en una entrevista que no el va sorprendre "en absolut" que el mandatari s'encomanés de la Covid-19.

En una trucada amb el seu equip de campanya electoral a què van tenir accés diversos periodistes, Trump ha reaccionat amb fúria a una entrevista emesa aquest diumenge per la cadena CBS, en la qual Fauci va criticar els actes multitudinaris que ha fet el president en plena pandèmia i la seva aversió a recomanar l'ús de màscares.

"La gent està cansada de la Covid. La gent està cansada d'escoltar Fauci i tots aquests idiotes, aquests idiotes que no van encertar (en el seu pronòstic). Cada vegada que (Fauci) surt en televisió sempre hi ha una bomba, però seria una bomba encara més gran si l'acomiado", ha dit Trump, segons els mitjans presents.

"Fauci és un desastre"

"Fauci és un desastre. Si l'hagués escoltat, tindríem 500.000 morts" per Covid, ha afegit el president, que després ha comentat que esperava que hi hagués periodistes escoltant la trucada per difondre el que havia dit.

Trump ha insinuat que no es planteja seriosament acomiadar a Fauci per l'escàndol que això suposaria, ja que aquest especialista porta 36 anys al capdavant de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA (NIAID, en anglès) i és tota una institució no partidista, que ha assessorat sis presidents nord-americans.

Tanmateix, la tensió entre ambdós ha anat en ascens des que va començar la pandèmia, i Fauci s'ha sentit obligat sovint a matisar o contradir les declaracions de Trump durant les rodes de premsa de l'equip de la Casa Blanca contra el coronavirus.

Els actes massius de Trump

En la seva entrevista d'aquest diumenge amb el programa "60 minutes" de CBS, Fauci va assegurar que no el va sorprendre "en absolut" que Trump contragués la Covid-19 després de veure l'acte en el qual va nominar al setembre una nova jutgessa per al Suprem, Amy Coney Barrett, al qual van assistir desenes de persones sense mascareta a la Casa Blanca.

"Em va preocupar que es pogués encomanar quan el vaig veure en una situació completament precària, amb la gent atapeïda, sense separació, i en la qual gairebé ningú no portava mascareta. Quan ho vaig veure per la tele, vaig dir: 'Mare meva, no pot sortir res bo d'això' (...) i va acabar sent un focus de supercontagi", va dir l'expert.

L'epidemiòleg va criticar que Trump "de vegades equipés el portar una mascareta amb una debilitat", però va assegurar que creu que "en el fons, (el president) creu en la ciència".

També va expressar la seva frustració pel fet que la campanya de reelecció de Trump inclogués en un anunci una frase de Fauci, treta de context, en la que l'expert semblava lloar la gestió de la pandèmia del president.

"Jo no dono suport públicament a cap candidat polític, i mai no ho faré. I van i em posen en un anunci de campanya. Em va semblar indignant. Jo m'estava referint a una altra cosa completament diferent, al treball esgotador de l'equip" encarregat de fer front a la pandèmia, va explicar el funcionari.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat