El president dels Estats Units, Donald Trump, ha rebutjat aquest dimarts davant de l'ONU la idea de la globalització i ha assegurat que és una amenaça a la sobirania nacional dels Estats i del patriotisme. "Mai no cedirem la sobirania nord-americana a una burocràcia que no ret comptes ni ha estat triada per ningú. Rebutgem la ideologia del global i abracem la doctrina del patriotisme", ha agregat Trump.

El president Trump també ha assegurat que el Tribunal Penal Internacional (CPI) no té "legitimitat ni autoritat. "La CPI (amb seu a l'Haia) no té jurisdicció, legitimitat ni autoritat," ha dit Trump en el seu discurs.

El discurs de Trump davant de l'ONU, el segon que pronuncia durant el seu mandat, va contenir un ferm rebuig del multilateralisme, amb l'argument que "les nacions sobiranes i independents són les úniques en les quals la pau ha prosperat mai".

Agraïment al "valor" de Kim Jong-un

Trump, també ha agraït avui al líder nord-coreà, Kim Jong-un, el seu "valor" en el procés de diàleg amb el seu país, però va avisar que "encara queda molt per fer" i que les sancions dels EUA seguiran vigents fins que s'aconsegueixi la desnuclearització.

Trump, alhora, ha expressat la seva gratitud "especial" al president sud-coreà, Moon Jae-in, i al mandatari xinès, Xi Jinping, a qui Washington ha demanat que incrementi la pressió sobre Pionyang, el seu aliat regional, amb l'objectiu de portar Kim a la mesa de negociació. "Amb el suport de molts països avui aquí, ens hem compromès amb Corea del Nord per reemplaçar l'espectre del conflicte amb un nou i audaç impuls per la pau", va subratllar.

Davant els líders de tot el món, Trump ha presumit de la seva primera cimera amb Kim, celebrada el juny a Singapur, on els dos líders van firmar una declaració que obre les portes a la desnuclearització de Corea del Nord, encara que no fixa terminis concrets.

En canvi, Trump no ha fet al·lusió a la segona cimera que el seu Executiu planeja amb Kim, una trobada que es produirà en un "futur no molt distant", segons va dir dilluns el mateix mandatari nord-americà.

"Avenços sense precedents" durant el seu mandat

El president americà, també ha presumit d'avenços sense precedents al seu país sota el seu mandat, alhora que va considerar que ara és "més fort, més segur i més ric" que quan ell va arribar al poder el gener de 2017.

"En menys de dos anys hem aconseguit més que gairebé cap altre Govern en la història del nostre país", va dir Trump a l'inici del seu discurs davant de l'ONU amb una afirmació hiperbòlica que va desencadenar sonores rialles entre alguns dels assistents al fòrum multilateral.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat