El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat que està "carregat i llest" per respondre a l'atac contra refineries saudites i ha dit que, encara que creu saber qui és el "culpable", està esperant la resposta de Riad per saber com procedir.

"El subministrament de petroli de l'Aràbia Saudita va ser atacat. Hi ha raons per pensar que sabem el culpable, estem carregats i llestos, pendents de verificació, però estem esperant a sentir del regne sobre qui creuen que va ser la causa d'aquest atac, i sota quins termes procediríem!", va manifestar Trump a Twitter.

En el seu missatge va utilitzar el terme "locked and loaded" (en espanyol, carregat i llest) que sol utilitzar-se en àmbits militars per dir que una arma està carregada.

Aquesta és la resposta més dura de Trump a l'ocorregut dissabte a l'Aràbia Saudita, on dues refineries de la petroliera estatal Aramco, clau per al proveïment mundial de cru, van ser atacades amb deu drons, causant una reducció de prop del 50 % de la seva producció.

Trump no va especificar qui creu que és el responsable dels atacs.

L'ofensiva va ser reivindicada pels rebels hutíes iemenites, avalats per l'Iran; però, dissabte, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, va responsabilitzar directament la República Islàmica i va assegurar que no hi ha "evidències" que suggereixin que els atacs procedien del Iemen.

Les autoritats saudites estan investigant l'atac i encara no han assenyalat un culpable; mentre que el Govern iranià avui ha negat qualsevol implicació en els atacs.

Trump ha seguit avui sense descartar la possibilitat d'una reunió amb el seu homòleg iranià, Hasan Rohaní, una cita que podria donar-se a finals de mes en la Assemblea General de l'ONU a Nova York.

Sobre això, el mandatari es va limitar a carregar contra la cobertura mediàtica que ha rebut aquesta possibilitat: "Els mitjans de comunicació falsos estan dient que estic disposat a reunir-me amb l'Iran, sense condicions. Aquesta declaració és falsa (com de costum!)"

Així mateix, Trump va intentar utilitzar Twitter, on té 63 milions de seguidors, per calmar els mercats. Aquest diumenge, el barril de cru Brent es va negociar a 70,98 dòlars per barrils als mercats a futur de Nova York un augment del 18% respecte al tancament de divendres, quan era de 60,15 dòlars.

Just en el moment en què es donava a conèixer aquest augment, Trump va anunciar que havia autoritzat l'alliberament de reserves de petroli del país perquè, si és necessari, garanteixin el subministrament mundial, impactat pels recents atacs contra refineries saudites.

Actualment, els Estats Units tenen guardats 630 milions de barrils de petroli per a casos d'emergència en unes enormes cavernes subterrànies a la costa del golf de Mèxic.

L'objectiu d'aquesta reserva, creada després de la crisi del petroli de 1973, és evitar que una hipotètica falta de cru desemboqui en una dramàtica escalada de preus i conseqüències nefastes per a l'economia nord-americana