El govern dels Estats Units ha anunciat la publicació de més de 230.000 pàgines de documents relacionats amb l'assassinat del líder de drets civils Martin Luther King Jr, que es va produir l'abril del 1968 a Memphis (Tennessee). Malgrat l'oposició de la família del premi Nobel i del grup de drets civils que va dirigir fins al seu assassinat, l'administració Trump ha publicat els registres de la vigilància de l'FBI a Luther King, que estaven sota secret judicial des del 1977, quan l'FBI els va recopilar per primer cop i els va lliurar a l'administració nacional d'arxius i registres. La notícia de la desclassificació de la documentació l'ha donat la directora d'Intel·ligència Nacional, Tulsi Gabbard, al seu compte de X, en el qual ha afirmat que els arxius inclouen detalls sobre possibles pistes del cas i informació de l'excompany de cel·la de l'assassí, James Earl Ray. Ray es va declarar culpable de l'assassinat de King. Posteriorment, va renunciar a la seva declaració i va mantenir la seva innocència fins a la seva mort el 1998. Gabbard també ha inclòs un enllaç als documents publicats en el lloc web de l'Administració Nacional d'Arxius i Registres. Segons el Departament de Justícia, la desclassificació és el resultat de mesos de treball conjunt amb l'Oficina del director d'Intel·ligència Nacional (ODNI), l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) i l'Administració Nacional d'Arxius i Documents (NARA).
La publicació d'aquesta informació sobre l'assassinat de Luther King arriba en un moment convuls per a Trump, ja que, s'ha negat a publicar informació sobre la mort de Jeffrey Epstein, tot i que també ho va prometre durant la seva campanya. Un moviment que alguns identifiquen com una forma de desviar l'atenció.
El contingut dels documents
Entre els documents desclassificats hi ha informació relacionada amb la investigació de l'assassinat, la persecució de l'assassí, transcripcions d'entrevistes per recaptar informació sobre l'home que va matar Martin Luther King, James Earl Ray, o comunicacions amb serveis d'intel·ligència estrangers. A més, també hi ha un llistat de resolucions de processats o centenars de retalls de diaris. En total són 6.000 arxius, que sumen més de 230.000 pàgines, que estaven repartits en diferents magatzems de l'administració "agafant pols", segons el comunicat del govern de Trump. Els historiadors experts en la figura de Luther King van estar tota la tarda d'aquest dilluns estudiant els materials per concloure que no hi ha grans revelacions.
Martin Luther King Jr. va ser un pastor i líder del moviment pels drets civils als EUA, reconegut per la seva lluita pacífica contra el racisme i la desigualtat. El seu discurs històric 'I Have a Dream' ('Tinc un somni') i el seu paper en l'aprovació de lleis clau el van convertir en una figura històrica mundial. El reverend va ser assassinat el 4 d'abril de 1968 a Memphis, Tennessee, mentre donava suport a una vaga de treballadors. La seva mort va generar commoció nacional i va reforçar el seu llegat com a símbol de la lluita per la justícia i la igualtat.
La postura de la família
La família de Martin Luther King temia que hi hagués informació comprometedora sobre la vida sexual del reverend i les seves conegudes infidelitats, i per això es van oposar a la publicació del conjunt dos anys abans, ja que el 2027 s'espera que es conegui tota la informació. La família, inclosos els seus dos fills vius, Martin III, de 67 anys, i Bernice, de 62, van ser informats prèviament de la publicació i els seus propis equips van revisar els documents abans de la seva divulgació pública. Sempre han defensat que Luther King va ser objecte d'una operació "invasiva, depredadora i profundament pertorbadora" a instàncies de J. Edgar Hoover, director llavors de l'FBI. Argumentant que l'FBI va vigilar il·legalment King i altres figures dels drets civils, intervenint les seves oficines i línies telefòniques amb l'objectiu de desacreditar-los a ells i al seu moviment. En un comunicat després de la publicació dels arxius, han recordat que "aquella tràgica mort va ser un profund dolor personal: una pèrdua devastadora per a la seva esposa, els seus fills i la neta que mai va conèixer; una absència que la nostra família ha suportat durant més de 57 anys". En aquest sentit, demanen que qui publiqui aquests arxius "ho faci amb empatia, moderació i respecte pel continu dolor de la nostra família".
La fiscal general dels EUA, Pam Bondi, ha afirmat que "el poble estatunidenc mereix respostes dècades després de l'horrible assassinat d'un dels grans líders de la nostra nació". Bondi ha rebut a la seu del Departament de Justícia a Washington l'activista i neboda del líder assassinat, Alveda King, per commemorar el fet, segons ha informat en un comunicat el Departament de Justícia. "Estic agraïda amb el president Trump i amb la fiscal general Bondi per complir la seva promesa de transparència en divulgar aquests documents", ha afirmat King. "El meu oncle va viure amb valentia a la recerca de la veritat i la justícia, i el seu llegat de fe continua inspirant els estatunidencs fins avui en dia", ha afegit. Durant la seva campanya de retorn a la Casa Blanca, Trump es va comprometre a desclassificar els documents sobre l'assassinat de Luther King. El primer moviment va ser el mes de març, tot i que encara no s'ha completat.