El president dels EUA, Donald Trump, va tancar aquest divendres la porta a més avenços en el procés de normalització amb Cuba i va augmentar la incertesa per a les empreses i viatgers nord-americans interessats a l'illa, a fi d'aconseguir rèdits polítics entre la comunitat anticastrista en Florida i el Congrés.

Trump va reprendre la retòrica hostil de la Guerra Freda i va recolzar l'embargament a Cuba en un discurs bel·ligerant i a estones contradictori, en el que va desafiar al Govern de Raúl Castro a negociar amb ell "un acord millor" mentre prometia no endinsar-se en la normalització si no hi havia avenços democràtics a l'illa.

"Ara per ara, Trump ha tancat la porta a una normalització més important de relacions amb Cuba. El procés iniciat sota Obama no seguirà endavant", va dir el president del centre d'estudis Diàleg Interamericà, Michael Shifter.

Encara que Trump no va tallar les relacions diplomàtiques amb Cuba ni va restringir les remeses a l'illa, sí que va ordenar un retrocés parcial a les mesures d'Obama que pot impactar els viatges i els negocis nord-americans a l'illa. El canvi més significatiu per al procés de desglaç bilateral està en la decisió de Trump de condicionar la seva voluntat de negociar amb Cuba a què l'illa faci "passos concrets" cap a la celebració d'"eleccions lliures" i l'alliberament de "presos polítics".

"Cuba mai no accedirà a canviar el seu sistema polític o econòmic en resposta a les demandes dels Estats Units, i mai no negociarà sobre aquests assumptes", va subratllar un expert en l'illa en l'American University, William LeoGrande.

Per aquest motiu, en negar-se a dialogar seriosament si no hi ha canvis polítics a l'illa, Trump està en efecte "aturant l'impuls cap a una normalització completa" de relacions, va explicar Shifter, i apostant-ho tot a una hipotètica transició a la democràcia una vegada que Raúl Castro abandoni el poder el febrer de 2018.

Aixecament de l'embargament

Per a Cuba, no hi pot haver normalització completa de relacions sense l'aixecament de l'embargament imposat a l'illa fa més de mig segle, i Obama, conscient d'això, el va relaxar parcialment i va sol·licitar sense èxit al Congrés que acabés amb ell.

El gir de Trump, que ha decidit donar suport a l'embargament i defensar-lo de l'aclaparadora condemna internacional que rep cada any a l'ONU, l'alinea amb la línia anticastrista més dura en el Congrés i dificulta "qualsevol acostament" amb els cubans, va opinar Robert Muse, un expert en la legislació nord-americana cap a Cuba.

No s'espera que els EUA tallin la seva cooperació amb Cuba en temes d'interès comú, com la salut o el medi ambient, però no està clar què passarà amb els processos regulars de diàleg bilateral sobre moltes d'aquestes matèries, inclòs un sobre drets humans que amb prou feines va prosperar sota Obama i té encara pitjor futur amb Trump.

Problemes per als negocis d'EUA

La decisió de Trump de prohibir les transaccions amb l'Exèrcit o els serveis d'intel·ligència i seguretat de Cuba "podria crear veritables problemes per als negocis nord-americans", segons Muse, perquè es tracta d'un "vet molt ampli".

Encara que hi ha excepcions a la prohibició, entre elles per als creuers i les aerolínies que viatgen a Cuba, el vet sí que s'aplica "a la indústria de viatges nord-americana, que tindrà moltes dificultats per trobar hotels" i altres contractes a l'illa, on l'Exèrcit controla dos terços del comerç minorista.

La nova política prohibeix els viatges individuals a Cuba per obrir contactes amb el poble cubà, i encara que aquests viatges podran continuar fent-se en grup, les empreses que els organitzen tindran dificultats per allotjar tants viatgers sense violar la llei. "Gairebé tots els hotels a l'Havana tenen una vinculació amb l'Exèrcit, i un grup de 25 persones no pot allotjar-se mitjançant Airbnb (que no està afectada pels canvis)", va explicar Muse.

Promesa electoral

Els interessats en viatjar a Cuba també poden llançar-se per enrere davant de l'amenaça que el Departament del Tresor els sotmeti a una auditoria per comprovar si estan violant la prohibició acabada d'imposar als negocis amb l'Exèrcit cubà.

"La perspectiva de ser auditat i multat tindrà definitivament un efecte dissuasiu en els viatges, ja que moltes botigues estan controlades per l'Exèrcit. Un viatger que compri aigua podria estar violant sense saber-lo les sancions", va apuntar LeoGrande.

Segons Christopher Sabatini, un expert en Cuba a la Universitat de Colúmbia, l'única motivació de Trump per fer aquests canvis és "política": el compliment d'una promesa electoral que va fer a Florida i que dos legisladors republicans, Marco Rubio i Mario Díaz-Balart, han pressionat per complir. "És sota molt estrès polític ara mateix, i això era un gest fàcil per defensar que havia complert una promesa electoral", va dir Sabatini.