Les diferències de vots entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu rival demòcrata, Joe Biden, continuen sent mínimes en alguns dels estats clau que falten per decidir i que podrien inclinar la balança d'un costat o de l'altre. L'atenció està enfocada en el recompte de vots a Nevada, Pennsilvània, Carolina del Nord i Geòrgia, mentre que a Arizona, un estat en el qual les projeccions d'alguns dels principals mitjans havien donat la victòria a Biden, les distàncies entre ambdós s'han escurçat.

Molts d'aquests vots pendents de comptabilitzar corresponen a la votació per correu, una opció que van utilitzar 65 milions de persones per evitar les aglomeracions de les cues en els centres electorals i prevenir els contagis de Covid-19.

Biden, a 6 delegats de la Casa Blanca

Biden suma ja 264 delegats al Col·legi Electoral, i està a un pas d'aconseguir els 270 compromissaris que li donarien les claus de la Casa Blanca, davant els 214 que acumula Trump.

Joe biden eleccions estats units - Efe

El candidat demòcrata, Joe Biden, lidera la cursa a la Casa Blanca a l'espera del recompte en alguns estats clau. / Efe

L'altre estat que no ha estat adjudicat encara és Alaska, que suma tres vots electorals, on l'escrutini ha anat molt lent (encara es troba en el 56 per cent), però on es dona per descomptada la victòria de Trump, que avantatja el seu oponent amb el 62,9% de sufragis.

A Arizona la diferència a favor de Biden és ara de menys de 70.000 vots, però l'avantatge s'ha anat tancant a mesura que ha avançat l'escrutini, mentre que Trump continua defensant que ha vençut en aquest estat que atorga 11 vots electorals. Un altre estat en el qual les diferències s'han escurçat és Geòrgia, una plaça important perquè suposa 16 vots electorals, on l'avantatge de Trump sobre Biden, amb el 95 % de l'escrutini efectuat, és d'amb prou feines uns 23.000 vots. Fa 24 hores, l'avantatge de Trump era d'uns 100.000 vots.

A Pennsilvània, amb un 89 % de l'escrutini completat i vint vots electorals en joc, l'avantatge de Trump és de 164.000 vots, però el recompte dels vots per correu pendents s'espera que afavoreixi el candidat demòcrata. El governant es va alçar amb la victòria en aquest estat el 2016 per una diferència de poc més de 40.000 vots sobre la seva oponent demòcrata, l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton.

A Carolina del Nord, amb 15 compromissaris en joc i el 95% escrutat, Trump avantatja el seu rival per uns 77.000 vots (50,1-48,7%), però la diferència és encara molt estreta per donar-lo per guanyador. En aquest estat els vots per correu podran comptabilitzar-se fins al dia 12, a causa dels retards que ha experimentat el servei postal.

Finalment, a Nevada el recompte s'inclina per Biden per una diferència de tan sols uns 8.000 vots. Una victòria en aquest estat, i de confirmar-se les projeccions que van donar al candidat demòcrata la victòria a Arizona, podria ser suficient per donar-li la presidència, ja que amb els seus sis vots electorals assoliria la xifra màgica de 270 compromissaris.

Les estratègies legals de Trump per parar el recompte

No obstant això, Trump ha engegat la seva maquinària legal i, a més d'haver demanat un recompte dels vots a Wisconsin, estat on Biden ha guanyat 10 vots electorals, els seus advocats han presentat demandes a Michigan i Pennsilvània per aturar l'escrutini. La petició d'un recompte a Wisconsin es deu que l'avantatge que li treu Biden, de 20.000 vots, suposa tot just sis dècimes percentuals (49,4-48,9 %).

D'altra banda, la petició de suspendre l'escrutini a Michigan i Pennsilvània es va deure, segons l'equip de Trump, al fet que els seus observadors no han tingut l'accés adequat al lloc on s'està realitzant el recompte. A Pennsilvània, a més, la campanya del president s'ha sumat a un litigi que busca que el Tribunal Suprem detingui el recompte de certs vots, i ha presentat una altra demanda per posar límits al termini concedit als qui voten per primera vegada per confirmar que tenen la identificació necessària.

Donald Trump: Pareu l'escrutini!

Mentrestant, al carrer ha anat prenent força un moviment denominat "Cada vot compta", destinat a pressionar perquè es tinguin en compte tots els sufragis per correu, davant dels intents de Trump d'impugnar els que hagin arribat després del dia de les eleccions, encara que s'hagin emès a temps, i contra les seves atribucions de victòria malgrat que no ha acabat el recompte.