El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que les autoritats migratòries del seu país iniciaran la propera setmana un procés de deportació de "milions" d'immigrants sense papers.

"La propera setmana l'ICE (Servei d'Immigració i Duanes) començarà un procés per deportar milions d'immigrants il·legals que han entrat als Estats Units de manera il·lícita. Seran deportats tan aviat com arribin", va assegurar Trump a Twitter.

El mandatari nord-americà no va oferir més detalls sobre els immigrants que es veurien afectats pel procés.

"Molt bona feina" de Mèxic

El que sí que va dir Trump va ser que Mèxic "està fent un molt bona feina detenint gent" abans que assoleixin la frontera nord-americana i va anunciar que "aviat" firmarà un acord amb Guatemala de "tercer país segur".

Amb aquest acord, els EUA podrien enviar sol·licitants d'asil d'altres països a Guatemala, una cosa que també s'ha plantejat amb Mèxic i que fins ara aquest país ha rebutjat.

Els Estats Units i Mèxic van acordar a començaments de mes que Washington pugui expulsar el seu veí del sud a tots els sol·licitants d'asil centreamericans que travessin la frontera de forma irregular.

"Aquells que creuin la frontera sud dels Estats Units per demanar asil seran ràpidament tornats a Mèxic, on podran esperar la resolució de les seves sol·licituds," van indicar els governs de Trump i Andrés Manuel López Obrador.

Per la seva part, "Mèxic autoritzarà l'entrada a totes aquestes persones per raons humanitàries, en compliment de les seves obligacions internacionals, mentre esperen la resolució de les seves peticions d'asil. Mèxic també els oferirà ocupació, salut i educació d'acord als seus principis".

Flux sense precedents

Centenars de milers d'immigrants han arribat en els últims mesos als Estats Units en un flux sense precedents en l'última dècada i que segons càlculs del Govern de Trump assolirà el milió de persones aquest any fiscal.

Els Estats Units van detenir el maig a la seva frontera sud més de 132.000 immigrants, un 30 % més que en abril i la xifra més important registrada en un sol mes des de 2006.

Aquests immigrants, majoritàriament, són famílies centreamericanes que s'entreguen a les autoritats nord-americanes i demanen asil, tràmit que els permet quedar en llibertat i obtenir permisos temporals de residència i treball.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat