Santiago Abascal, el líder de Vox, ha debutat a una de les convencions més important de l'extrema dreta dels Estats Units (EUA) i el món: la Conferència d'Acció Política Conservadora (CPAC, per les seves sigles en anglès). Abascal havia assistit anteriorment, però aquest cop ha estat convidat per participar, donant un discurs de poc més de 10 minuts. Una mica més ha durat la seva trobada amb Donald Trump, expresident estatunidenc i possible futur candidat a la Casa Blanca. Els dos líders d'extrema dreta s'han trobat durant 15 minuts, en els quals s'han intercanviat ànims i elogis. Des de l'escenari, Trump li ha dedicat un bon auguri al líder de Vox. "Han progressat molt i serà el número dos i el número u molt aviat. Sembla que això és el que estic llegint.", ha afirmat, tot i que ha afegit: "Hi ha molta fake new així que no ens ho podem creure tot". 

De fet, és difícil apuntar on haurà llegit Trump aquests bons auguris per Vox, perquè elección rere elecció, la formació d'Abascal ha anat perdent força. Per exemple, en els darrers comicis generals de 2023 només es van fer amb el 12,38 % dels vots, 33 escons, 19 menys que el 2019. 

Abascal importa l'eslògan: "Make America Great Again"

En el seu discurs a la CPAC, Abascal es va prendre la llibertat de robar o prendre prestat l'eslògan que més ha marcat la política estatunidenca els darrers anys: "Make America Great Again (MAGA)". "Treballem per fer Espanya gran de nou, com cada un dels convidats internacionals d'aquest congrés que treballen per enfortir i defensar les seves nacions i la seva pròpia sobirania", ha afirmat Abascal, adaptar l'eslògan que va empunyar Trump a les eleccions del 2016. Tanmateix, el mateix Trump va robar aquest eslògan a un altre president republicà. En les eleccions de 1980, Ronald Reagan es va presentar amb l'eslògan: "Let's make America greta again".

Trump segueix arrasant a les primàries: Nova victòria a Carolina del Sud

Per altra banda, Trump ha guanyat les primàries del Partit Republicà a Carolina del Sud, cosa que el posa cada cop més a prop que el seu partit ho declareu el vostre candidat oficial per a les eleccions presidencials de novembre. Tot i aquesta nova derrota en el seu estat natal, Nikki Haley, única rival a les primàries republicanes no vol tenir la tovallola. "Soc una dona de paraula. No abandonaré aquesta baralla quan una majoria d'americans desaprova tant Donald Trump com Joe Biden", ha afirmat davant dels seus seguidors. "En els pròxims deu dies, 21 estats i territoris parlaran. Tenen dret a tenir opcions de veritat, no una elecció d'estil soviètic amb un sol candidat. I és la meva obligació donar-los aquesta opció", ha conclòs. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!