Des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, el país ha censurat i reprimit qualsevol mena de manifestació contrària al règim. S'han produït detencions massives dels ciutadans que s'han manifestat contra la guerra i els periodistes que no han seguit el relat del Kremlin han estat perseguits. Va ser especialment sonat el cas de la periodista Marina Ovsiànnikova, que després de mostrar un cartell contra la guerra en plena emissió en directe al Primer Canal i de fer publicacions a les xarxes contràries al president rus, Vladímir Putin, va ser detinguda. 

La retirada definitiva de l'exèrcit rus de la ciutat de Kherson ha estat la notícia de la setmana, però abans que es fes pública la decisió russa d'abandonar l'única capital regional que controlava, al país hi havia opinions contràries al respecte. Algunes veus defensaven la necessitat de resistir la contraofensiva ucraïnesa, mentre que d'altres reclamaven la retirada com l'única via possible de supervivència.

"No vull anar a la presó"

En aquest context, el presentador de televisió rus Andrei Norkin intentava donar la seva opinió amb moltes precaucions, sense posicionar-se ni a favor ni en contra de la retirada per evitar possibles conseqüències penals.

"Si preteneu que us expliqui el que penso, no us ho diré, però us contaré el perquè", començava Norkin. "Si dic que el Ministeri de Defensa està actuant correctament retirant-se de Kherson, estic qüestionant públicament la integritat territorial de Rússia", alertava el periodista, i assenyalava que fer això està penat amb diversos anys de presó. "És a la primera part de l'article 280 del Codi Penal, ho he comprovat aquest matí", afirmava Norkin. I prosseguia: "si considero que la decisió de retirar-se de Kherson ha estat un error, aleshores estic desacreditant públicament les forces armades", un delicte també està contemplat en el mateix article 280, però a la part 3, i comporta una pena similar. "No vull anar a la presó", concloïa el periodista, i amb un toc d'humor afegia, "així que ara veurem un informe i després passarem amb els nostres estimats experts". 

Rússia no confirma si prorrogarà l'acord de cereals

El viceministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Verixinin, ha afirmat aquest dissabte que Moscou encara no ha pres una decisió sobre l'extensió de l'acord que facilita la sortida de cereals i fertilitzants russos i ucraïnesos quan falten sis dies perquè expiri, el 19 de novembre. Verixinin ha assenyalat que malgrat que l'exportació de gra ucraïnès ha aconseguit xifres importants, però que no es pot dir el mateix dels cereals russos i per això ha afirmat que "hauran de tenir en compte totes les circumstàncies" abans de decidir si el prorroguen o no.

"No podem oblidar els atacs terroristes que la part ucraïnesa va dur a terme al pont de Crimea, i l'atac terrorista a Sebastòpol, on es despleguen vaixells que proporcionen un corredor humanitari", ha advertit el viceministre.