Més de 5.000 persones han mort i almenys 19.000 han resultat ferides en la sèrie de devastadors terratrèmols que han sacsejat el sud-est de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, i que ha deixat milers d'edificis enderrocats en els quals es continua buscant supervivents al mig de baixes temperatures. Unes 8.000 persones han estat rescatades a Turquia d'entre la runa dels milers d'edificis que es van enfonsar en les dues fortes tremolors, un de magnitud 7,7 i un altre de posterior de 7,6, va informar el govern, segons recull l'agència oficialista Anadolu.

🔴Terratrèmol a Turquia i Síria: segueixen les tasques de rescat | DIRECTE

Unes 25.000 persones, entre els quals es compten soldats, participen en les tasques de rescat, segons Orhan Tatar, un alt càrrec de l'agència nacional d'emergències, Afad, qui ha dit que s'han destinat 12,1 milions d'euros en fons urgents per a les deu províncies més afectades. A més, dotzenes de països han començat ja a enviar centenars de rescatistes i experts a la recerca de supervivents.

Els problemes del fred i la neu

La vicepresidència ha indicat que més de 300.000 víctimes dels sismes han estat allotjades en centres universitaris, refugis i residències d'estudiants. Les baixes temperatures i la neu a la zona, on també hi ha territoris muntanyosos de difícil accés, compliquen les tasques de rescat. Les autoritats locals han informat de talls en el subministrament de gas i electricitat en algunes zones, i l'empresa estatal de petroli ha tallat el subministrament de cru cap a la regió com a "mesura de precaució".

La guerra no s'atura

A Síria, immersa una guerra civil des de fa més d'una dècada, la informació sobre víctimes prové, d'una banda, del govern de Bachar a l'Asad i, per un altre, de l'últim enclavament del país controlat per l'oposició, envoltat per forces governamentals avalades per Rússia. A la zona controlada pel règim, les últimes xifres parlen de 593 morts i 1.411 ferits, segons l'agència SANA. A la província nord-occidental d'Idlib, l'últim bastió opositor, i en altres parts de la veïna Alepo fora del control de Damasc, s'han comptabilitzat almenys 700 víctimes mortals i uns 2.000 ferits, segons el grup de rescatistes Cascos Blancs. Aquestes zones opositores, frontereres amb Turquia, es troben més a prop de l'epicentre, per la qual cosa hi ha menor capacitat de coordinar el recompte, en no haver-hi una única autoritat governamental a càrrec de les operacions de rescat.

L'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) ha recordat que en aquestes àrees opositores, "fortament" afectades pel terratrèmol, resideixen 4,1 milions de persones que depenen de l'ajuda humanitària per sobreviure, i que són majoritàriament dones i nens. Aquest organisme ha explicat que la comunicació amb terreny és difícil a causa de les interrupcions "cròniques" en els serveis telefònics i d'internet, a la qual cosa se sumen informacions sobre presumptes talls de carretera al nord-oest de Síria, a més d'en territori turc.

El Ministeri d'Exteriors sirià ha demanat a l'ONU, ONG i organitzacions governamentals que "donin" suport als esforços del govern per fer front a la "catàstrofe humanitària", segons un comunicat difós per l'agència oficial de notícies, SANA.

Europa envia ajuda

Tretze països de la Unió Europea (UE) van oferir aquest dilluns equips de recerca i rescat, a informat la Comissió Europea, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha assenyalat que un total de 45 nacions han ofert ajuda. En algunes de les deu províncies turques més afectades, s'han produït talls de gas i electricitat, i en alguns embassaments han aparegut esquerdes, encara que les autoritats afirmen que no hi ha danys estructurals.

L'ajuda catalana

Catalunya també aporta la seva part d'ajuda; l'ONG de rescat caní K9 de Creixell es prepara per anar cap a Turquia. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president i fundador de l'entitat, Pere Frutos, ha explicat: "Marxem cap a Turquia un equip de la unitat amb 20 gossos. Hem d'ajudar que el nombre de víctimes no creixi gaire més".