Amb el recompte de víctimes mortals del terratrèmol a Turquia i Síria enfilant-se, ara ja supera els 1.300 morts, es comencen a sentir les primeres veus d'aquelles persones que l'han viscut en primera persona i han pogut sobreviure. Segons ha informat el govern de Recep Tayyip Erdogan, es calcula que hi ha hagut esfondraments o danys greus a més de 2.800 habitatges, i si bé la xifra de víctimes és molt elevada, també s'han pogut rescatar 2.470 persones d'entre les runes. Alguns dels supervivents han parlat amb la BBC, explicant els detalls d'aquesta experiència traumàtica en el que és el segon terratrèmol més greu en l'últim segle, només per darrere del que va sacsejar el país el 1939. Una d'aquestes persones és l'Erdem, que dormia a casa seva al sud-est de Turquia quan s'ha despertat pel moviment: "Mai havia sentit res que s'hi assemblés en els meus 40 anys de vida", ha explicat a la televisió britànica, detallant que va notar els sacsejos diverses vegades. Una sensació que l'Erdem ha descrit com si algú mogués de manera molt agressiva un bebè al seu bressol. A més de 200 quilòmetres, la sensació era la mateixa. A la ciutat d'Adana, el Nilüfer Aslan estava convençut que la seva família, que viu en un cinquè pis, moriria: "Li he dit a la meva família que almenys ens moriríem tots junts al mateix lloc. Això era l'únic que podia pensar". Quan s'ha adonat que estava viu i que el terratrèmol ja havia passat, ha sortit de casa seva sense agafar ni un sol objecte: "No m'he pogut emportar res. Estic aquí al carrer en sabatilles", ha explicat a la BBC. 

🔴 Terratrèmol a la frontera Turquia-Síria | DIRECTE

Els testimonis de supervivents arriben des de tot el país. Si bé el terratrèmol ha tingut lloc a 600 quilòmetres del sud-est d'Ankara, a una profunditat de 7 quilòmetres, els seus efectes s'han notat per tot Turquia i també a Síria. També a Diyarbaki, on un home ha explicat a l'agència Reuters que només podia sentir a gent cridar angoixada. Davant el terratrèmol, aquest noi de 30 anys ha intentat rescatar a persones que estaven atrapades, aixecant les pedres amb les seves mans amb alguns amics mentre no arribaven els equips de rescat. La mateixa agència ha narrat el testimoni d'un home que tenia fins a set familiars enterrats sota les runes, entre els quals tres infants. 

Cases esquerdant-se i fugides a descampats sense edificis 

Des de Síria, un veí d'Alep de nom Sako ha explicat a Efe que ha vist com molts edificis s'han esfondrat en aquesta important ciutat del país, considerada la seva capital comercial. "Estàvem dormint i de sobte ha començat a tremolar tota la casa. Vivim en un tercer pis i tenia la sensació que s'estava esquerdant. He sortit corrents del llit, he agafat a la meva família i hem sortit corrents cap al cotxe. Després hem arribat fins a Villat, on hi ha un escampat sense edificis, i hem esperat allà".

Durant el trajecte, el Sako s'ha adonat que havia tingut sort: el seu edifici només havia patit danys lleus, mentre que durant el recorregut ha pogut comprovar que en altres àrees de la ciutat la situació era molt diferent. De moment, el sisme ha deixat 473 morts en aquest país, una xifra que segurament anirà en augment en les pròximes hores.