El Sindicat d'Actors dels Estats Units (SAG-AFTRA) ha anunciat aquest dimecres un principi d'acord amb els grans estudis de Hollywood i plataformes de streaming per a la signatura d'un nou conveni col·lectiu, el que suposaria la fi d'una vaga que s'ha prolongat durant 118 dies. "La nostra vaga ha acabat oficialment i s'han suspès tots els piquets (...) Hem aconseguit un conveni que permetrà als membres de SAG-AFTRA de totes les categories construir carreres sostenibles", ha informat el gremi per mitjà d'un comunicat.

🔴 Els guionistes de Hollywood arriben a un acord i desconvoquen la vaga 

El comitè negociador de SAG-AFTRA va aprovar l'acord en una votació unànime aquest dimecres i la vaga finalitzarà a les 12.01 am del dijous, hora local. El conveni encara ha de ser ratificat per la junta directiva i els membres del sindicat, i una vegada que això succeeixi es donaran a conèixer els detalls del contracte que regirà els pròxims tres anys de relació laboral entre SAG-AFTRA i els estudis representats per l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP). No obstant això, el gremi avança que han aconseguit un acord "d'extraordinari abast" que inclou augments en els salaris mínims, "disposicions sense precedents" que protegiran els intèrprets de l'amenaça de la intel·ligència artificial (IA), així com "l'establiment d'una prima de participació per l'streaming".

Els estudis celebren tornar als rodatges

Els estudis, per part seva, han celebrat també l'acord, qualificant-lo d'un "nou paradigma" i indiquen que estan llestos perquè la "indústria reprengui la feina de contar grans històries", segons ha indicat l'AMPTP en un comunicat. En les últimes hores, l'AMPTP havia insistit al gremi d'actors perquè es prengués una decisió com més aviat millor i poder tractar de salvar així la temporada televisiva o avançar en la programació de pel·lícules del 2024. En les negociacions van estar involucrats els executius d'empreses d'entreteniment com Disney, Amazon, Warner Bros., Discovery i Netflix.

Acord també dels guionistes

Els actors es van sumar a la vaga que mantenia el Sindicat de Guionistes dels EUA (WGA) el passat 14 de juliol, en la cerca de millors condicions de treball, augments en les remuneracions econòmiques que els actors perceben a l'hora de la retransmissió dels seus continguts en serveis de streaming, així com una regulació en l'ús de la intel·ligència artificial (IA). Aquests darrers punts van ser alguns dels temes que van mantenir distanciades les parts. Dilluns passat, SAG-AFTRA va assegurar que fins i tot discrepaven en diversos "punts essencials" del que els estudis van anomenar la seva "última, millor i definitiva" proposta, i com a resposta l'AMPTP va accedir a fer modificacions en qüestions com la IA.

Pèrdues milionàries i ajornament de produccions

La vaga de tots dos gremis, la primera conjunta en 60 anys, va afectar destacades produccions com l'estrena de films "Dune: Part two", de Denis Villeneuve, va ajornar el lliurament de premis com els Emmy, va paralitzar la producció de cintes en desenvolupament com "Gladiator 2" o "Deadpool 3" i va frenar la promoció de diversos títols. "Estem emocionats de veure membres de SAG-AFTRA guanyar un conveni que crea noves proteccions per als intèrprets i que brinda una major participació en l'immens valor que creguin. Quan els treballadors s'uneixen, guanyen", ha expressat la WGA a través del seu compte de X (abans Twitter). Per part seva, l'actor Jeremy Allen White, protagonista de la sèrie "The Bear", ha assegurat pel seu pas en la catifa vermella de "The Iron Claw", que encara sense conèixer els termes del conveni aconseguit es trobava "molt feliç" i convençut que SAG-AFTRA havia aconseguit el que els seus membres volien.

Les converses entre els estudis i els intèrprets de Hollywood es van intensificar fa més de dues setmanes. Abans d'això, havien acostat postures a la fi de setembre, quan el gremi de guionistes dels EUA (WGA, en anglès) va concloure la seva vaga, però després es va produir un altre inesperat impàs que va refredar encara més les relacions. Amb el final de la vaga, els actors podrien reprendre els seus treballs el dijous, així com participar en la promoció de films i sèries de televisió. La vaga històrica que van protagonitzar SAG-AFTRA i el gremi de guionistes dels EUA (WGA), que va arribar a un acord amb AMPTP al setembre, ha suposat unes pèrdues de 6.500 milions de dòlars per a l'economia californiana i l'acomiadament de 45.000 treballadors, segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals (Departament de Treball dels EUA).