El Netflix català ja és una realitat: neix 3Cat, la nova plataforma digital per democratitzar els continguts de qualitat en català. Ho fa amb una àmplia oferta de propostes audiovisuals per arribar a tota mena de públics i amb la vocació de garantir l'accés de la ciutadania, universal i gratuït, a continguts en llengua catalana en el món de l'streaming digital. Es tracta d'una plataforma digital i audiovisual que s'estrena amb un oferta extensa de propostes, amb continguts que van des dels vídeos a demanda a canals en directes o canals verticals temàtics, i amb un catàleg que recull sèries, documentals, pel·lícules, entreteniment, pòdcasts, informació d'actualitat, esports o produccions infantils i juvenils. N'hi ha d'exclusives, però també de mítiques de la producció catalana de les últimes dècades, mantenint un evident patrimoni audiovisual en català. 

D’aquesta manera, els mitjans públics de casa nostra fan un salt endavant per adaptar els continguts i les formes de distribució als nous hàbits de consum i a l’experiència audiovisual actual. Amb aquesta plataforma es pretén incrementar exponencialment els continguts en llengua catalana en l’àmbit digital, a més de ser un eix connector entre agents del sector audiovisual i donar suport al talent per a la producció i distribució de continguts en català. Segons ha explicat Rosa Gomà, presidenta de 3Cat, es tracta de la gran plataforma de casa nostra. "3Cat és la gran plataforma de tots els continguts de TV3, de Catalunya Ràdio i moltes més estrenes. Permet accedir-hi quan vulguis i des d'on vulguis", ha argumentat. Amb 280.000 hores de catàleg en català posats a disposició de la ciutadania, la presidenta ha afirmat rotundament que "serem la gran finestra de continguts en català tant per a la ciutadania com per als creadors audiovisuals"

3cat llancament

Aquest Netflix a la catalana s'ha posat en marxa aquest mateix dilluns a través d'una nova plataforma que agrupa els continguts de TV3 i Catalunya Ràdio, a més d'oferir-ne d'únics en format digital. Accedir-hi és fàcil i transversal: amb un senzill registre gratuït, els usuaris podran consumir de forma immediata tots els productes elaborats per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) —a partir d'ara, 3Cat– des d'una única aplicació. Es tracta d'un pas endavant per tornar a ser capdavanters i referents al món digital, amb continguts de qualitat, en la nostra llengua, i adaptats al context actual. La plataforma neix en un moment en què trobar continguts en català a les plataformes d'streaming, com Netflix, Disney Plus o HBO Max, no és tasca fàcil, i aquí precisament radica la importància de la seva vocació de servei públic. Per Romà, "cal reforçar els mitjans públics adaptant-nos als nous hàbits de consum per competir amb les plataformes digitals".

Serem la gran finestra de continguts en català tant per a la ciutadania com per als creadors audiovisuals

La plataforma arrenca amb una trentena de novetats liderades per diferents personalitats i que posen diverses temàtiques al centre. D'aquesta manera, també s'ha optat per transversalitzar les figures al capdavant de les produccions apostant per algunes noves a l'hora que confiant en noms potents de l'audiovisual català. Alguns dels protagonistes dels nous continguts de la plataforma són Andreu Buenafuente, Laura Escanes, Aina Clotet, Núria Marín, Sofia Coll, Maria Nicolau, Natza Farré, Manel Alías, Narcís Bardalet, Carles Porta, Elisenda Carod, Peyu, Toni Cruanyes, Albert Om, Quim Masferrer, Elena Gadel i Maria Fernández Vidal, entre altres, en una missió de voler apropar-se a tota mena de públics. A més, la nova plataforma també incorpora un canal temàtic amb tota l'actualitat dels serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, un canal amb tota l'oferta de continguts esportius, i els canals infantils del Super3 i juvenil EVA.

Però a banda de tots aquests continguts propis, 3Cat també treballa amb voluntat de ser una plataforma de país oberta a la col·laboració amb altres plataformes del sector audiovisual i creadors de continguts afins a fer produccions en català. En aquest sentit, la cadena pública ja ha anunciat les primeres aliances que tindrà: amb la plataforma de cinema catalana Filmin i també amb la Coordinadora de Colles Castelleres. Aquests són els primers exemples d'un seguit d'aliances que es concretaran en els propers mesos.