La tomba del papa emèrit Benet XVI, que va morir el passat 31 de desembre als 95 anys, podrà ser visitada a la cripta de la basílica de Sant Pere, al Vaticà. Es pot visitar des d'aquest diumenge al matí, quan la basílica ha obert les portes al públic per primer cop des de la mort de Benet XVI i l'enterrament oficiat pel papa Francesc.  A les 9:00 hores local s'ha obert la cripta, on reposen gairebé tots els papes situats sota el terra de la basílica, i han començat a entrar els visitants. Inicialment, la majoria han estat cures, monges i fidels en els primers minuts després de l'obertura.

Alguns dels visitants s'han parat a resar davant de la senzilla tomba de Benet XVI, que encara no compta amb un retrat del pontífex, com és habitual en les tombes de tots els papes enterrats sota la basílica, però que està adornada amb flors. Les restes del protagonista d'una històrica renúncia al pontificat el 2013, reposen, pel seu exprés desig, en la qual fins al 2011 va ser tomba del seu predecessor, Joan Pau II, i, com mana la tradició, ho fan en un fèretre triple: un en fusta de xiprer, introduït en un segon de zinc i segellament i revestit tot en un tercer en om envernissat.

Tomba Benet XVI EUROPA PRESS
La tomba del papa emèrit Benet XVI / EUROPA PRESS

El cos de Benet XVI va ser exposat durant tres dies en una capella ardent en la basílica vaticana per la qual van passar gairebé 200.000 fidels i després de la qual va ser introduït en la primera caixa, revestida en el seu interior de vellut carmesí. Vestia els paraments pontificis, com la túnica o el mantell vermell (color del dol papal), encara que sense el pal·li, símbol de jurisdicció pontifícia, ja que va renunciar, mentre que el seu rostre va ser cobert per un mocador de seda blanca i a les seves mans es va deixar un rosari. A l'interior del taüt també van ser col·locades les monedes encunyades durant el seu pontificat, el pergamí amb una breu relació dels 8 vuit anys de papat i els pal·lis que va lluir com a arquebisbe de Munic i Roma.

El dijous el Vaticà es va acomiadar definitivament del papa emèrit Benet XVI en un funeral que va durar gairebé una hora i mitja. A coll dels dotze anomenats "sediaris vaticans", el fèretre amb les restes mortals de Benet XVI va arribar a l'atri de la plaça de Sant Pere des de l'interior de la basílica, on havia estat instal·lada la capella ardent, al voltant de les 9:00 hores. L'enterrament el va presidir, en el que va ser gairebé una circumstància inèdita en la història de l'Església catòlica, el funeral del seu predecessor, que va oficiar el degà del col·legi cardenalici, l'italià Giovani Battista Re, i van concelebrar 130 cardenals, 400 bisbes i 4.000 sacerdots. L'homilia de Francesc, obligat a llegir-la assegut a causa del problema de genoll que té, va començar amb les paraules "Pare, a les teves mans encomano el meu esperit", que són les últimes que Jesús va pronunciar a la creu segons l'Evangeli.