Un tiroteig a la seu de YouTube a San Bruno, una ciutat situada uns 20 quilòmetres al sud de San Francisco (Califòrnia), va deixar aquest dimarts almenys un mort i quatre ferits. El cap de la Policia de San Bruno, Ed Barberini, va assegurar davant dels mitjans de comunicació que la persona morta és suposadament la dona sospitosa d'haver realitzat el tiroteig i va afegir que es va disparar a si mateixa.

El tiroteig, que va ser reportat cap a les 12.46 hores locals (20.46 hores GMT) a través de trucades al 911, va portar les autoritats a ordenar un gran desplegament d'emergència a la zona i a evacuar centenars de persones que es trobaven en l'àrea. Barberini no va detallar l'estat de salut dels quatre ferits, encara que sí que va apuntar que han estat traslladats a hospitals de la zona per ser atesos.

En una roda de premsa anterior, Brent Andrew, portaveu de l'Hospital General Zuckerberg San Francisco, va dir els periodistes que en aquesta instal·lació sanitària han rebut tres víctimes del tiroteig, de les quals una és un home que es troba en estat crític. Les autoritats van indicar que es tracta d'una investigació activa i que encara no coneixen quins poden ser els motius darrere d'aquest tiroteig.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va publicar en el seu compte de Twitter un missatge després d'haver estat informat sobre l'ocorregut: "Els nostres pensaments i oracions estan amb tots els afectats".

La seu de YouTube a Silicon Valley, el cor de la indústria tecnològica als Estats Units, és un gran complex format per tres edificis en Cherry Avenue de San Bruno, molt a prop de l'autopista Interestatal 380.

Autoritats identifiquen a l'autora del tiroteig

Les autoritats nord-americanes han assegurat que la dona responsable del tiroteig ocorregut a la seu de YouTube, és una iraniana anomenada Nasim Aghdam. Després de disparar a tres persones que van resultar greument ferides, la sospitosa es va treure la vida disparant-se. 

En un primer moment es va barrejar que pogués deure's a una disputa domèstica, encara que a última hora de la tarda es va descobrir que Nasim Aghdam té una pàgina web en la qual es va queixar en diverses ocasions que YouTube presumptament va bloquejar i va censurar els seus vídeos en 2016. 

Aghdam era usuària de la plataforma YouTube i amant de la vida vegana i els animals, segons els vídeos produïts als seus diferents canals en la plataforma. Aquests vídeos són ara inaccessibles després de l'esdeveniment, però en ells l'iraniana publicava vídeos en els quals es dedicava a recomanar exercicis per acompanyar una dieta vegana.

Segons el raonament de la sospitosa, això va fer que deixés de guanyar diners pel contingut que publicava en aquesta plataforma audiovisual. "YouTube va filtrar els meus canals per evitar que aconsegueixin visionats!", va dir Nasim Aghdam al seu web, en la qual apareixen diferents fotografies i vídeos, així com diversos missatges a favor del veganisme.

Després de certa confusió al llarg de la tarda sobre el nombre víctimes que va deixar el tiroteig, la Policia de Sant Bruno va aclarir finalment que van ser tres les persones ferides per arma de foc mentre que una quarta va resultar ferida en el turmell mentre tractava de fugir. Els responsables de l'Hospital General Zuckerberg Sant Francisco van informar que en aquest centre van rebre a tres víctimes: un home, en condició crítica; i dues dones, una de les quals està greu.

Les primeres informacions sobre el tiroteig van arribar a través de les xarxes socials de la mà d'empleats que van ser testimonis del succeït. Vadim Lavrusik, que en el seu compte de Twitter s'identifica com a empleat de YouTube, va assegurar que havia "escoltat trets" i que hi havia "gent corrent". Aquest treballador va explicar que primer es va refugiar en una habitació al costat d'altres companys i posteriorment va dir que havia estat evacuat i que es trobava fora de perill.

"Estàvem asseguts en una reunió quan sentim a gent corrent perquè retrunyia el sòl. El primer que vaig pensar és que era un terratrèmol", va dir en Twitter Todd Sherman, que en aquesta xarxa social també es defineix com a empleat de YouTube. "Ens dirigim cap a la sortida i llavors vam veure a més gent i algú va dir que hi havia una persona amb un arma", va afegir.