Actes vandàlics a diverses carnisseries i xarcuteries franceses suposadament comesos per militants vegans han fet saltar l'alarma al sector, que ha demanat al Govern protecció per contenir el que consideren com un moviment sense control i "cada vegada més violent".

"Hi ha individus que ataquen les nostres botigues i per això hem sol·licitat una reunió amb el ministre de l'Interior, que tindrà lloc dimarts vinent. Hi ha un problema de seguretat", va denunciar Jean-François Guihard, president de la Confederació de Carnissers i Xarcuters, l'assumpte és molt seriós.

Segons el president de la federació, "desenes de locals" han estat degradats en diversos punts de França, alguns amb pintades que demanen d'acabar amb la superioritat del regne animal amb el vegetal, altres amb la ruptura de vitrines.

Alguns francesos han qualificat a les xarxes els atacs com una nova forma de "terrorisme" vegà.

Guihard va calcular entre 2.000 i 3.000 euros els desperfectes ocasionats en cada atac.

La defensa d'un tracte digne als animals

"El moviment és cada vegada més violent perquè hi ha impunitat i fan el que volen", va advertir.

Un dels episodis més mediàtics va succeir a Lilla començaments de juny, quan un rostidor va ser empastifat i la seva vitrina va resultar feta malbé. L'alcaldessa d'aquesta ciutat del nord, la socialista Martine Aubry, va anunciar que l'Ajuntament es constituirà com a part civil en la demanda contra els autors, encara sense identificar.

Guihard va reprovar el laxisme cap als militants proanimals i vegans a França i va assenyalar que si els petits comerços són atacats és perquè no hi ha policia.

"Sé que no és possible posar policies a tots els nostres locals, però aquesta gent, per què no va a les grans superfícies? (on hi ha seguretat privada)", es va interrogar.

Els actes aïllats

El dirigent apunta activistes "ben organitzats" que actuen en paral·lel a "grans associacions" en defensa d'un tracte digne als animals i favorables al veganisme, una actitud que rebutja aliments o articles de consum d'origen animal.

"Aquestes grans associacions diuen que exagerem. En el fons, posen a petits grups que els facin el feina", va acusar Guihard, que va recordar que una majoria de francesos diu menjar carn.

L'organització animalista L214, una de les principals a França i autora d'unes impactants imatges d'escorxadors que van commocionar l'opinió pública, va refutar qualsevol vinculació amb "militants aïllats" que ni tan sols han estat encara identificats.

Un 5% de la població no menja carn

"La Federació està exagerant i fent generalitzacions quan en el fons el que ha succeït són actes aïllats. Hi ha hagut quatre carnisseries atacades", la portaveu de L214 Bárbara Boyer, qui va apuntar que la seva associació advoca per "un pacifisme no-violent".

Boyer va lamentar aquests episodis de degradacions perquè "no aporten res a la causa animal".

La causa proanimalista i vegana té un notable eco mediàtic a França. Dissabte passat, una manifestació celebrada a París va reunir uns 3.000 participants vestits de vermell per denunciar la mort cruel de tres milions d'animals als escorxadors francesos.

Els seguidors del corrent vegà són també cada vegada més nombrosos a França, on el 5 % de la població diu abstenir-se de consumir qualsevol producte o aliment d'origen animal.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat