Tensió, restriccions i calma tensa. El Caixmir es troba aquest dijous en un ambient enrarit amb la imposició de múltiples restriccions a la regió després de saber-se la mort del màxim líder independentista caixmir, Syed Ali Shah Geelani, als 92 anys.

Geelani estava retingut a casa seva, a Srinagar, sota custòdia policial des del 2010, amb l'excepció de dos mesos de llibertat el 2014, ha mort aquesta nit per diversos problemes de salut relacionats amb la seva avançada edat, segons ha destacat Efe.

 El fill petit, Syed Naseem Geelani, ha explicat a la mateixa agència que les forces de seguretat haurien entrat a la residència de matinada i s'haurien emportat el cos a un lloc desconegut. Sense que se n'hagin pogut acomiadar.

"Les autoritats l'han enterrat en secret", ha assegurat Naseem. Ell mateix hauria explicat a Efe que no sap on l'han enterrat ni on és, una estratègia comuna entre les forces de seguretat. L'objectiu és evitar les protestes o un lloc on els seguidors puguin concentrar-se. 

Mesures de contenció

Hores després de la mort de Geelani, les autoritats han imposat un toc de queda i han tallat el servei d'internet mòbil a tota la vall, per evitar que seguidors del líder independentista es concentressin per a acomiadar-lo. 

"S'han imposat restriccions i han interromput el servei d'internet per mantenir la pau", ha explicat un policia que ha volgut mantenir l'anonimat a Efe.

També ha augmentat el desplegament de les forces de seguretat a la regió, l'única de l'Índia de majoria musulmana, ja que és una de les zones més militaritzades del món. 

Problemes de sobirania 

El Pakistan disputa a l'Índia la sobirania de la regió des de la partició del subcontinent indi, l'any 1947, després de la descolonització britànica. Hi ha hagut tres guerres i diversos enfrontaments.

Efe també destaca que el primer ministre del Pakistan, Imran Khan, s'ha referit a través de les xarxes socials a la mort del líder del Caixmir: "un combatent per la llibertat". A més també ha destacat que a més de ser "empresonat i patir tortures", mai no es va rendir. 

Qui era Geelani?

Geelani va néixer el setembre de 1929 al nord del Caixmir, i com a màxim líder independentista de la regió va encapçalar el front secessionista format per diversos partits: la Conferència Hurriyat, fins a la seva renúncia l'any passat a causa dels seus problemes de salut, destaca la mateixa agència.

 

 

 

Imatge principal: el màxim líder independentista caixmir, Syed Ali Shah Geelani, mort als 92 anys / Efe