L'Exercit israelià ha bombardejat aquest vespre objectius de l'organització integrista Hamàs a Gaza, després que milicians palestins de la franja han llançat 3 coets contra territori israelià en les últimes hores. Tots ells han estat interceptats, però això no ha evitat la resposta militar aèria israeliana tal com és habitual. Des de Gaza, però, han seguit llançant coets, i un d'ells ha impactat a la localitat israeliana de Sederot, on ha destrossat un vehicle.

La tensió creixent a Gaza i Cisjordània (Judea i Samària per als jueus), després que els EUA han reconegut Jerusalem com la capital d'Israel, ha deixat al matí el balanç tràgic de 2 morts. En els dos casos, es tracta d'àrabs palestins abatuts per foc israelià, ja en incidents greus a la frontera de Gaza.

Durant tot el dia s'havien produit enfrontaments a la Ciutat Vella de Jerusalem amb la policia, en les principals ciutats de Cisjordània i en la frontera de Gaza, en topades contra efectius de l'Exèrcit israelià. "Han aparegut protestes violentes en unes 30 localitats al llarg de la Judea i Samaria i a la Franja de Gaza", ha confirmat l'Exèrcit en un comunicat.

Uns 3.000 àrabs s'han manifestat en total de forma violenta, cremant pneumàtics, i llançant còctels Molotov i pedres contra les forces de seguretat. A Ramal·lah, un miler de persones s'han concentrat al centre de la ciutat i diversos centenars han marxat després cap a un punt de control militar al nord, on s'han enfrontat amb els soldats.

Controls policials a la Ciutat Vella de Jerusalem

El punt més delicat era, però, Jerusalem, ja que des d'ahir es temien enfrontaments després de la pregària de divendres a mesquita d'Al Aqsa, a l'esplanada de les mesquites (mont del temple per als jueus), que limita amb el mur de les lamentacions. Això ha fet que es reforcés la seguretat a tota la part vella de la ciutat, i un control estricte de manifestants a la porta de Damasc. Al final, s'han evitat en aquest punt incidents significatius.

 

Les escenes més violentes s'han produit, amb diferencia, a la frontera amb la Franja de Gaza, el territori controlat per Hamàs, després que centenars de joves s'han dirigit cap a la frontera amb Israel per enfrontar-se amb els soldats, després de la pregària del migdia. Els altaveus de les mesquites de Gaza van fer una crida a la població per sortir al carrer i manifestar-se reivindicant Jerusalem. Milicians palestins també s'han mobilitzat. En aquest punt, s'han registrat 34 ferits per munició real, la majoria en la part inferior del cos. I també els dos morts.

Grups palestins han fet aquesta tarda una escalada en la tensió, llançant coets contra el sud d'Israel.

Milicians palestins avui a la Franja de Gaza