Dimecres passat, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov manifestava certa esperança d'arribar a un acord o un compromís en les converses amb Ucraïna. Un missatge que sembla que no va acabar d'agradar al president rus, Vladímir Putin, perquè divendres, en un míting multitudinari a Moscou, va fer un altre discurs. De fet, alguns ja s'han atrevit a comparar el seu discurs amb el de Ióssif Stalin. Però, a què treu cap aquesta comparació?
Parlant en una videoconferència retransmesa per televisió amb alts funcionaris del Kremlin, Putin va exposar algunes invectives no només contra el règim "pro nazi de Kíiv" sinó també contra qualsevol persona a Rússia que donés suport a Occident o punts de vista Occidentals. De fet, cal recordar que a Rússia no es pot parlar ni de guerra ni d'invasió. Va titllar aquestes persones de "destruir Rússia". Tal com recull la publicació Slate, el seu discurs també feia olor de dictador soviètic: "El poble rus podrà distingir als verdaders patriotes de l'escòria i els traïdors i simplement els escup com un mosquit que accidentalment va volar a les seves boques, els escup contra el paviment. Estic convençut que aquesta autopurificació natural i necessària de la societat només enfortirà el nostre país i la nostra solidaritat, cohesió i disposició per respondre a qualsevol desafiament".
Què deia Stalin?
La mateixa publicació constata que aquesta cita recorda a Stalin en els últims anys contra el "cosmopolitisme desarrelat", amb el que feia referència als jueus. Putin, en el seu missatge, inclou a tots els russos que donin suport als russos que abracen Occident. Però Slate encara ressalta més similituds amb el discurs d'Stalin. El màxim dirigent de l'URSS va pronunciar un discurs electoral davant el Congrés del Partit Soviètic el 9 de febrer del 1949. En aquest discurs, sembla que molts historiadors constaten que podria haver començat la guerra freda. En aquell moment, Stalin va advertir que els "desenvolupadors desiguals" dins del món capitalista aviat desencadenarien "violents disturbis" i que el poble soviètic hauria de preparar-se per una repetició de la dècada del 1930, on sacrificarien luxes dels consumidors en àrees de la construcció de la indústria.
El president rus s'ha expressat de manera similar aquest divendres. Putin ha reconegut dificultats econòmiques imposades per les sancions a Occident. "La feina més important és garantir la disponibilitat de béns en el mercat de consum", però més endavant s'hi va referir com a "béns essencials, medicaments i productes mèdics". Per tant, béns de primera necessitat. També es va parlar força tant de desenvolupar Fons de Desenvolupament Industrial com "la implementació accelerada de projectes de substitució d'importacions".
Què va passar després del discurs de Stalin? La mateixa publicació recorda que un parell de setmanes després del discurs d'Stalin, el diplomàtic George Kennan va enviar un telegrama des de l'ambaixada dels EUA a Moscou. En aquell moment, va alertar sobre "la visió neuròtica del Kremlin dels assumptes mundials" i fent una crida a una política de "contenció" contra l'expansionisme de Moscou.
Ara bé, la situació no és la mateixa que en aquella època. L'autor d'aquest mateix article constata que els russos, en aquell moment, "havien lluitat contra la guerra, la pobresa, la gana i l'aïllament de la resta del món durant dècades, milions de russos d'avui, especialment de les grans ciutats, han viscut durant dècades amb relativa comoditat", incloent-hi diferents béns, viatges, idees i informació.
És possible encara un canvi de rumb?
La resposta no és fàcil, de fet, és força complicat. Així ho relata en conversa amb ElNacional.cat Oleksandr Daniliuk, que va ser assessor especial del cap del Servei d'Intel·ligència Exterior d'Ucraïna i també va treballar com a assessor del ministre de Defensa d'Ucraïna. Actualment, però, dirigeix el Centre per a les Reformes de la Defensa i és coordinador de la plataforma intergovernamental OTAN-Ucraïna per a la detecció primerenca i la lluita contra les amenaces híbrides. "Espero que tot i la propaganda que tenen a Rússia, puguin tenir forces sanes a dins i puguin aturar-ho, si no serà un problema molt fort per a tota la humanitat. Putin i els seus aliats no pararan, no els importa. El que podria ser una solució sana és una combinació de cop d'estat i que la gent es rebel·li. No sé quant de temps necessitaran els russos". Tal com ressalta, l'exassessor creu que la guerra no la guanyaran de cap de les maneres. "No guanyaran encara que destrueixin el país. Han d'aturar aquesta guerra tan aviat com sigui possible, perquè no té cap sentit. No tenen opció de guanyar, i ho destrossaran tot, el meu país i el seu".
Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, dibuixat en una matrioixca / Efe