"Des del principi aquí, a Ucraïna, no crèiem en una invasió perquè estava clar que seria molt dolent i perjudicial. I no semblava que fos realista que ataquessin perquè ja vam predir que no tindrien cap victòria militar, ja que Ucraïna té desig de lluitar i també s'ha armat militarment. Estava clar que no podria ser. També estava clara, per altra banda, la reacció de la comunitat internacional, que seria perjudicial. Però al final ho han fet". Així ho relata en conversa amb ElNacional.cat Oleksandr Daniliuk, que va ser assessor especial del cap del Servei d'Intel·ligència Exterior d'Ucraïna i també va treballar com a assessor del ministre de Defensa d'Ucraïna. Actualment, però, dirigeix el Centre per a les Reformes de la Defensa i és coordinador de la plataforma intergovernamental OTAN-Ucraïna per a la detecció primerenca i la lluita contra les amenaces híbrides. Però, per què el president rus, Vladímir Putin, ha decidit actuar ara? "L'única explicació és que Rússia, Putin, ell mateix i la gent amb qui es rodeja, el seu cercle més proper, ells han decidit que ells poden sobreviure a aquest aïllament. No només com a país, sinó com un règim. Com a Bielorússia, allà estan aïllats internacionalment, no hi ha un líder legítim. Això és el que el Kremlin ha decidit per a Rússia". I què vol dir això? Segons Daniliuk "Rússia desenvoluparà un règim molt més autoritari. Hi haurà repressions a gran escala. Rússia està promovent aquesta guerra i la guerra és una justificació d'aquesta dictadura, estan construint-la".

I ara, com es para, això? La resposta no és fàcil, de fet, és força complicat. "Espero que tot i la propaganda que tenen a Rússia, puguin tenir forces sanes a dins i puguin aturar-ho, si no serà un problema molt fort per a tota la humanitat. Putin i els seus aliats no pararan, no els importa. El que podria ser una solució sana és una combinació de cop d'estat i que la gent es rebel·li. No sé quant de temps necessitaran els russos". Tal com ressalta, l'exassessor creu que la guerra no la guanyaran de cap de les maneres. "No guanyaran encara que destrueixin el país. Han d'aturar aquesta guerra tan aviat com sigui possible, perquè no té cap sentit. No tenen opció de guanyar, i ho destrossaran tot, el meu país i el seu".

Com afecta la propaganda russa?

"En tota la història d'Ucraïna, Rússia sempre ha estat l'agressora Sempre. Totes aquestes històries sobre si som germans, la propaganda i tot plegat estava preparat per quan es decidís dur a terme l'atac". En aquest sentit, Daniliuk no creu que les dades que diuen que el del 70% de la població dona suport a la guerra siguin del tot certes, però destaca que encara que fossin el 35%, continuaria sent una dada molt alta. "Rússia està destrossant el país, això ja era ben clar després de l'annexió de Crimea. Ho va fer perquè sabia que no seria castigat i que la societat Rússia estaria contenta de saber que Crimea era russa. I això és tot el que està fent, creant fake news, com a l'Alemanya nazi. La gent del carrer s'ho creu perquè només veuen propaganda russa, falses realitats. Els han estat rentant el cervell durant anys".

Interior de un piso destruido por ataque, Kyiv, Kiev, invasión Rusia Ucrania   Roman Pilipey Efe

Interior d'un pis destruït durant un atac a Kíiv / Efe

Aleshores, si Putin feia temps que volia entrar a Ucraïna, per què s'ha esperat fins ara? Per què no va acabar-ho el 2014? Daniliuk sembla tenir la resposta. "Els russos no van envair Ucraïna el 2014 perquè no tenien totes les canonades de gas o gasoductesNord Stream i Nord Stream 2alternatius per vendre a Europa (entre altres coses). Crec que es devien pensar que podrien manejar la situació política interna. Però hi ha una cosa clara, la gent que té poder, no vol perdre el poder, els és igual com visquin o com estiguin els russos o el destí miserable que com a país puguin oferir", ha destacat. I recorda el que ha anat repetint al llarg de la conversa. "Aquesta guerra no va començar fa tres setmanes, va començar el 2014 i potser abans. Putin no pot sobreviure a aquesta guerra. El seu règim és l'amenaça més gran que tenim en aquests moments al món. Si no volem envair Rússia, hem d'ajudar als russos que ells mateixos facin fora Putin. Els hem d'ajudar a començar a destruir-ho. Ara, però, no estan preparats perquè tenen una influència psicològica sobre ells. Rússia, els primers dies de guerra, va prohibir alguns mitjans de comunicació i mitjans occidentals. El pitjor per a ells és que els russos accedeixin a mitjans d'informació". 

Ucraïna i l'OTAN

Un dels arguments que s'han anat dient per justificar l'atac és com d'amenaçada es podria sentir Rússia per l'OTAN prop de les seves fronteres. Malgrat tot, Daniliuk no es creu aquest argument. "No crec que sigui una amenaça perquè aleshores, també ho hauria de ser Polònia, és ridícul. Rússia pensa que Ucraïna és esfera d'influència i, per tant, tothom haurà de respectar que Rússia envaeixi el país. Això és el que intenten fer". Així, constata que Rússia creu que té poder per intervenir en la política interna d'altres països, com ha fet a Bielorússia, per exemple. "Però, Ucraïna no és com els altres. Això és l'última guerra de Putin i l'última guerra de Rússia. Els ciutadans hauran de triar què volen. Podrien ser un país normal, sense violacions de drets internacionals o contràriament, destruir-ho tot". 

guerra ucrania rusia bombardeo kiev efe

Treballadors del servei d'emergències que treballen després d'un bombardeig al districte de Kíiv / Efe

Per què els costa tant d'avançar als russos?

"L'exèrcit rus és un dels millors del món, però el nostre també. Hem destruït més que tot l'equipament d'Alemanya. Hem fet molta feina. Molta gent ha estat 8 anys al Donbass. Aquesta gent està entrenada, psicològicament són molt forts, vivien allà i han servit de manera permanent. Rússia no ha tingut això. L'armada ucraïnesa és molt professional. Estava clar que ells no tindrien superioritat, tot i els militars i la propaganda". En aquest context, inevitablement, li repreguntem sobre el potencial exèrcit rus. "Rússia és molt gran, però no tan gran. Forta, tanmateix, no tan forta. Els russos no són superpersones. Ells estan morint com mai abans, perquè des de la Segona Guerra Mundial no han tingut aquesta experiència. No han tingut guerres, ni un exèrcit disciplinat. Nosaltres tenim potencial humà i armes. Els russos ho destrossen tot, maten dones i nens". I conclou: "No ens rendirem".

 

Imatge principal: un militar ucraïnès investiga el terrat d'un edifici destruït / Efe