Les prediccions meteorològiques a llarg termini són molt difícils, però un nou article publicat a la revista Weather and Climate Dynamics diu que la taxa de desglaç de la capa de gel de Groenlàndia pot predir el clima del pròxim estiu a Europa. La cadena d'esdeveniments és complexa i, evidentment, hi ha altres factors que poden interferir en aquesta previsió. Segons la doctora Marilena Oltmanns, del Centre Nacional d'Oceanografia del Regne Unit, autora principal de l'estudi, la conclusió és que el fet que faci més calor a Groenlàndia implica més aigua provinent del desglaç a l'Atlàntic. En ser més lleugera que l'aigua del mar, l'aigua del desglaç es troba a la superfície de l'oceà i redueix l'intercanvi de calor entre l'aire i el mar. Això implica vents més forts a prop de la regió de l'aigua del desgel. A l'hivern, el vent produeix un desplaçament cap al nord del corrent de l'Atlàntic Nord, una extensió del Corrent del Golf. 

L'estiu següent, els vents continuen la direcció del corrent i es dirigeixen cap al nord. Això ajuda a formar el tipus de condicions de circulació atmosfèrica a gran escala que provoquen un clima més càlid i sec a Europa. Oltmans assegura que la ubicació, extensió i força dels esdeveniments de l'aigua dolça poden fer-se servir per calcular el patró posterior del clima càlid i sec a Europa. 

"Basant-nos en la cadena d'esdeveniments identificada, esperem que les condicions de l'atmosfera oceànica siguin favorables per a un estiu inusualment càlid i sec al sud d'Europa aquest any", afirma Oltmanns i recull el The Guardian. 

Febrer, el més càlid mai registrat a escala mundial

El mes passat va ser el febrer més càlid registrat a escala mundial, fet que el converteix en el novè mes consecutiu amb temperatures rècord per a l'època de l'any, van dir els científics. Les temperatures globals de la superfície del mar també són a les més altes mai registrades, segons mostren les dades del Servei de Canvi Climàtic Copernicus de la UE.

Les dades mostren que el febrer va ser 1,77 °C més càlid que la mitjana preindustrial del mes, del 1850 al 1900, i 0,81 °C per sobre dels nivells del 1991-2020. La temperatura mitjana mundial dels últims 12 mesos (entre març del 2023 i febrer del 2024) va ser la més alta mai registrada, 1,56 °C per sobre dels nivells preindustrials. Això col·loca temporalment el món per sobre del llindar d'1,5°C, més enllà del qual, a llarg termini, s'esperen els pitjors impactes del canvi climàtic.

Les temperatures mitjanes diàries globals van ser “excepcionalment altes” durant la primera meitat del mes, aconseguint 2°C per sobre dels nivells de 1850-1900 en quatre dies del 8 a l'11 de febrer, va dir Copernicus.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!