Nous moviments a Taiwan, després de la visita de la presidenta del Congrés dels Estats Units, Nancy Pelosi. En les últimes hores, han denunciat que vaixells i avions militars xinesos van tornar a traspassar la línia mitjana de l'Estret de Formosa en un "possible atac simulat" emmarcat en les maniobres militars anunciades després de la visita a l'illa de la política nord-americana. En un missatge publicat en el seu compte oficial de Twitter, el Ministeri de Defensa Nacional de l'illa assegura que l'objectiu d'aquesta simulació d'atac seria un "actiu d'alt valor", sense especificar més detalls.

En resposta, Taipei ha emès alertes i desplegat patrulles aèries i navals, activant així mateix els seus sistemes de míssils terrestres, tal com va fer durant la jornada d'ahir davant de la "forta provocació" de l'encreuament de la línia de l'Estret per part de "diversos" vaixells i avions xinesos. Aquesta línia imaginària a l'estret funciona com una frontera no oficial però tàcitament respectada per la Xina i Taiwan durant les últimes dècades.

Llançaments de míssils de llarg abast

Els moviments de l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL, l'Exèrcit xinès) s'emmarquen en les maniobres militars que duu a terme des de dijous i que es prolongaran fins diumenge en resposta per la visita de Pelosi, i que fins ara han inclòs foc real i el llançament de míssils de llarg abast. Aquests exercicis tenen lloc a sis zones al voltant de l'illa, una d'elles a uns 20 quilòmetres de la costa de Kaohsiung, la principal ciutat del sud de Taiwan.

Malgrat que en els últims anys la Xina ha efectuat altres simulacres a l'Estret de Taiwan, els d'aquesta setmana són diferents perquè "cobreixen una àrea més gran, involucren més elements militars i s'espera que siguin altament efectius", van informar experts xinesos en matèria de defensa en mitjans locals. Taiwan ha descrit la presència militar xinesa en les esmentades àrees com un "bloqueig", i la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, va qualificar la "deliberadament elevada amenaça militar" de la Xina d'"irresponsable".


La Xina, que va qualificar la visita de Pelosi com una farsa i traïció deplorable, reclama la sobirania de l'illa i considera Taiwan una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar allà el 1949, després de perdre la guerra civil contra els comunistes.

Visita a Taiwan curta i polèmica

Durant una visita curta i més polèmica que productiva, Pelosi es va reunir amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, i va proclamar que els Estats Units "no abandonaran Taiwan", encara que aquestes paraules porten lletra petita: "Sempre respectant la nostra política d'una sola Xina (...) Som partidaris de l'statu quo, no volem que passi res a Taiwan per la força".

Aquest viatge, que ha suposat un terratrèmol en la política internacional ha servit perquè Pelosi hagi estat condecorada amb l'Ordre dels Núvols Propicis pel seu "suport" al territori taiwanès i per mostrar un suport que no va més enllà del desig de continuar amb les relacions estretes entre els seus governs. Per la seva part, Tsai va subratllar el compromís de Taiwan amb "mantenir la pau i la seguretat a l'Estret de Taiwan" i ha declarat que la seva Administració convertirà l'illa en "una força estabilitzadora clau" a l'hora de "garantir el desenvolupament estable del comerç global i de les cadenes de subministrament".