El Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit deixar sense efecte aquest dijous la decisió del president Joe Biden, que plantejava l'obligatorietat de la vacunació o, alternativament, presentar setmanalment diversos resultats negatius de tests de coronavirus en aquelles empreses que tenen 100 treballadors o més. Els sis jutges de la majoria conservadora han votat a favor de tombar aquesta ordre presidencial, mentre que els tres magistrats progressistes sí que eren partidaris de tirar-la endavant.

D'altra banda, el Suprem sí que ha donat llum verda a una altra norma que havia decretat Biden, que estableix que els treballadors de més de 50.000 instal·lacions sanitàries del país nord-americà es vacunin. En concret, la mesura afecta aquells centres que reben subsidis federals a través dels programes Medicare o Medicaid. Es calcula que, en aquestes instal·lacions, hi treballen prop de 17 milions de persones.

L'autoritat, argument per deixar sense efecte l'ordre del president

El Tribunal Suprem ha arguït que ha pres aquesta decisió perquè el Govern federal "no té suficient autoritat" per poder emetre una ordre d'aquestes característiques. Aquest és el motiu que posaven al damunt de la taula les empreses i els estats que van voler recórrer aquesta decisió del president Joe Biden. Des de la Cort, han manifestat que "el mandat és una invasió significativa a les vides i la salut d'un gran nombre de treballadors".

La setmana passada, davant del Tribunal, un dels advocats demandants, Scott Keller (que representava a la Federació Nacional d'Empreses Independents), afirmava que l'ordre de Biden provocaria "un canvi econòmic massiu" al país i que un dels efectes que podria haver comportat és la "renúncia de molts treballadors" per evitar que se'ls obligués a vacunar-se.

D'altra banda, per tal que la mesura sobre la vacunació dels treballadors sanitaris prosperés, dos dels jutges conservadors s'han alineat amb els tres magistrats progressistes, fet que ha permès que sumessin una majoria de cinc vots favorables enfront de quatre contraris.

Els Estats Units és el país més afectat per la pandèmia en termes d'infeccions detectades. En aquests dos anys, ha acumulat més de 63 milions de casos i hi ha hagut més de 800.000 persones que han mort a conseqüència de la covid-19.

No es tracta del primer revés que ha rebut Biden per aquesta ordre. El mes de novembre de 2021, el Tribunal Federal d'Apel·lacions de Nova Orleans va suspendre cautelarment aquesta norma. La justícia prenia aquesta decisió fruit d'un recurs que havien presentat més d'una vintena d'empreses contra l'Administració de Seguretat i Salut Laboral i el Departament de Treball. El procés també es va obrir als tribunals de Texas, Louisiana, Utah i Carolina del Sud.